Fejlődésünk alapja a csók

Június 6-án tartják világszerte a csók világnapját. A csóknak számtalan fajtája létezik és életünk során összesen 100 ezerszer puszilunk meg valakit.

Azok számára, akik szeretik egymást, teljesen természetes, hogy megérintik, vagy meg is csókolják egymást. A csóknak számtalan fajtája létezik az üdvözlő puszitól, a jó éjt puszikon át a szerelmes csókokig. Életünk során (70 évvel számolva) átlagosan 100 ezer alkalommal, és összesen 76 órán keresztül használjuk ajkainkat arra, hogy kifejezzük törődésünket, szeretetünket. De milyen szerepet játszanak az ajkak személyes fejlődésünkben? Miért olyan erősek a "csók rituálék" a családban, és miért alapvető fontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából?

Az ajkak a non-verbális információk szupersztrádái

Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket. A lefelé, vagy felfelé görbülő szájszeglet, a laza, vagy az összeszorított ajkak elárulják, hogy tulajdonosuk boldog, szomorú, nyugodt, vagy dühös. Ezeket az érzelmeket lehetetlen közvetíteni az orrunkkal, de még a szemről is igen nehéz őket leolvasni. Akár a gyermekrajzok tanulmányozása során is bizonyosságot szerezhetünk arról, milyen fontos szerepet tulajdonítunk az ajkaknak az érzelmek kifejezésében, már kora gyermekkorban is.

"Ajkaink igen intenzíven érzékelik az érintést, a hideget, illetve a meleget. Erre a babák is gyorsan rájönnek, és már az anyaméhben elkezdik felfedezni a világot. A magzat nagyjából a terhesség nyolcadik hetétől képes érzékelni ajkai segítségével, és a tizenharmadik héten már gyakran szopja is a hüvelykujját. Az ujj érzékelése az ajkakon az első olyan alkalom, amikor megtapasztalja önmagát. Sokkal hamarabb felfedezzük magunkat az ajkainkkal, minthogy a tükörben megpillantanánk hasonmásunkat" - mondta Iris Nowacki pszichológus, a Labello szakértője.

A csókok megnyugtatnak

A csók az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolatok összehangolásában, mert kötődést hoz létre két egyén között. Ennek az a magyarázata, hogy a csókolózás egy biokémiai láncreakciót indít el. "Az érintés hatására úgynevezett szerelemhormon (oxytocin) szabadul fel a szervezetben, stressz-hormon (kortizol) szintünk pedig csökken. Tehát a cirógatás, vagy puszilgatás nagyszerű stresszoldó, miközben jelzi az érzelmi kötődést is két ember között" - magyarázza Nowacki.A puszik erősítik a kötődést és nyitottá tesznek

"A gondoskodó szülő gyakran simogatja, vagy puszilja meg gyermekét. Ezzel a sokszor nem is tudatos viselkedéssel biztonságot sugároz gyermeke felé, aminek számos pozitív hatása van. Ezek az apró gesztusok építik a kicsi önbizalmát, aki ennek köszönhetően képes lesz bizalommal fordulni a világ felé, és a későbbiekben erős kötődéseket kialakítani más emberekkel is." A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy azok, akik ily módon szereztek pozitív tapasztalatokat gyermekkorukban, szociálisan érzékenyebbek, és képesek önmagukat is jobban elfogadni.

A puszi/csók kulcsfontosságú darabja a családi harmónia kirakósának. A mindennapi családi életben a puszilgatás egy pozitív és praktikus rituálé, melyet mindenki örömmel fogad, és ami megerősíti a családtagok összetartozásának érzését.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az éjszaka a regenerálódás fontos időszaka, amikor a gyorsan osztódó bőrsejtek különösen meghálálják a tápanyagellátást és hidratálást. Kár lenne kihagyni az éjszakai krémezést.