Harmonikus párkapcsolat - a hűség, a szex és a házimunka dicsőítése

Évek óta tartós kapcsolatban, házasságban él? Harmonikusnak érzi a kapcsolatát? Hány hullámvölgyön van már túl?

Párkapcsolati ciklusok A jó kapcsolatokban, a boldog házasságokban sem működik minden tökéletesen, két ember viszonya nem lehet változatlan évekig. Hullámvölgyek és hullámhegyek jönnek, a harmonikus kapcsolatot azonban az különbözteti meg a kudarcra ítélttől, hogy a párok elfogadják ezt a ciklikusságot, és képesek kompromisszumot kötni az együttélés érdekében.

A boldogtalan pároknak nagyobb az esélye arra, hogy szívrohamot kapjanak, de a rossz házasság a mellkasi fájdalom, a pangásos szívelégtelenség és a nők metabolikus szindrómájának kockázatát is növeli - jelent meg az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban. A kezdeti lelkesedést hosszabb-rövidebb idő után szükségszerűen követi egy elcsendesedés - az ember nem éghet mindig ugyanazon a hőfokon, a kapcsolatban a két fél állandó kölcsönhatásban van egymással, épp úgy, mint a bolygók vagy a természeti erők, amelyek hatnak egymásra. Jó esetben a kapcsolat újra felizzik szellemi vagy testi szinten, esetleg egyszerre mindkettőn. A kapcsolat felfelé ívelő szakaszát elindíthatja egy romantikus élethelyzet, a várt gyermekáldás híre, de akár egy közösen megoldandó, nehezebb élethelyet is. Bár a kapcsolatokban a 7. évet szokták fordulópontnak jelölni, a kapcsolati ciklusok bármilyen hosszúak lehetnek.

Általában az alábbi ciklusokra osztják a szakemberek a párkapcsolatokat.

  1. Megismerkedés, szerelem
  2. Összeszokás és otthonteremtés
  3. Gyerekek születése
  4. Gyereknevelés és karrierépítés
  5. A gyerekek felnövése, kirepülése a családi fészekből

Minden egyes ciklusban a kapcsolatok újabb megpróbáltatásai jelentkeznek. Azonban az egymást tisztelő és szerető párok őszinteséggel és kompromisszumokkal képesek ezeken a nehézségeken túljutni.

Mi kell a tartós kapcsolathoz?

Párkapcsolati szakemberek szerint a szerelmen túl még jó néhány dologra szükség van ahhoz, hogy két ember tartósan együtt tudjon élni. Az a jó, ha a szerelemből szeretet és barátság is kialakulhat, de a lecsendesedett érzelmek időnként képesek fellángolni.

Érdekes megállapításra jutott azonban egy amerikai felmérés: az emberek 62 százaléka úgy vélte, hogy a sikeres házassághoz nagyon fontos, hogy a férfi segítsen a házimunkában. A megkérdezettek 70 százaléka a szexet, 93 százaléka pedig a hűséget tartotta a legfontosabbnak a tartós kapcsolathoz. Ennél kevésbé volt fontos, és ezért a negyedik helyre szorult a pénz, ezt követte a jó lakhatási körülmények, az azonos vallási elkötelezettség, a hasonló ízlés, gyerekek és végül a politikai beállítottság.

Ezek a tényezők számos konfliktus forrásai lehetnek, de a szakemberek szerint ebben az esetben sem megoldás, ha a felek "homokba dugják" a fejüket.

Azok a feleségek, akik nem mernek férjükkel vitába szállni, négyszer előbb halnak meg, mint azok, akik kimondják véleményüket a veszekedések során - olvasható a Psychosomatic Medicine-ben közölt tanulmányban.

Az unalom is aláaknázhatja két ember kapcsolatát - állítják a Michigani Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói. Minél jobban unatkoztak a hetedik évben, annál elégedetlenebbek voltak a párkapcsolatukkal a tizenhatodik évben - fogalmazta meg tapasztalatait Terri Orbuch a Társadalmi Kutatóintézetből és a Nők és Nemek Kutatóintézetének professzorra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció