Fájdalmak a szexuális élet során

A szexuális élet során jelentkező fájdalmakról általában ritkán esik szó, pedig nem kevés az olyan nő, akinek vaginizmusa van, fájdalmas a közösülés vagy a szeretkezések után alhasi fájdalmak jelentkeznek. Nos, vegyük ezeket most sorra!

Pár szót előbb a fájdalom és a nemiség kapcsolatáról

A fájdalom a testnek és a személyiségnek egyik védekező módszere. Jelez, és a fájdalmat okozó inger elkerülésére ad lehetőséget. A nők nemiségük kapcsán sokkal több fájdalommal találkoznak, mint a fiúk; kezdve a kamaszkori nemi érésükkel: a menstruáció megjelenésével. A fiúk biológiai érése, az első magömlés azonnal orgazmussal is jár. Nem kell magyaráznom a két nem testi érése közti különbséget. Emellett a szüzesség elvesztése, a szülés, majd a klimax is inkább negatív, kellemetlen jelenség. Mindezek a különbségek ismerete után nem csoda, hogy a nők sokkal nagyobb része szorong a szexualitástól, mint a férfiak.

Amikor a behatolás lehetetlen

A szüzesség elvesztésével kapcsolatos asszociációk olyan gátlást tudnak kialakítani, ami képes megakadályozni a pénisz behatolását, pedig ekkor még nincs saját negatív tapasztalata a lánynak. Ezt a jelenséget hüvelygörcsnek, orvosi szóval vaginizmusnak nevezik. Emellett a combok akaratlanul, reflexszerűen összezáródnak. Ilyenkor a vaginizmusban szenvedők nemcsak szüzek maradnak, de meddők is, hisz így lehetetlen a teherbe esés. A párok nagy része megtalálja a szerelmeskedés egyéb módját - persze az aktus kísérletét egy idő után már kihagyva. Évek telnek el, és csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor gyereket szeretnének.

A vaginizmus igazi okai

A félelem legtöbbször csak a tudatos magyarázó elve a problémának, az igazi ok többnyire a személyiség struktúrában gyökerezik. Ennek kialakulása kapcsolatban van a környezeti hatásokkal; a szülők szexualitáshoz való viszonyával, erkölcsi neveléssel, és egyéni tapasztalatból eredő kellemetlen emlékekkel. Lehet ez egy gyerekkori testi sérülés, pl. medencecsonttörés, beöntés rossz élménye, vagy tini korban egy kellemetlen, durva nőgyógyászati vizsgálat. Ennek mintája a központi idegrendszerben tárolódik, és évekkel később bármilyen "közeledésre" zárul a comb, pedig már nem is áll fenn a veszélyhelyzet. Ezek a lányok ezért általában nem tudnak se tampont használni, se hüvelykúpot feltenni, de a nőgyógyászati vizsgálat is legtöbbször lehetetlen.

Mi a helyzet a partnerrel?

Bizony a fiú, a férfi nem megfelelő viselkedése is kiválthatja a tünetet. Ügyetlensége, tapasztalatlansága, túlzott engedékenysége vagy éppen agresszivitása, szexuális kultúrálatlansága is fenntarthatja a problémát.

Már szült nőnél is kialakulhat másodlagos vaginizmus, pedig ebben az esetben nem lehet szó a szűzhártya átszakításának félelméről. Ebben az esetben a nő legtöbbször az újabb terhességtől szorong, de az sem ritka, hogy a kapcsolatban történt valamilyen változás, ami pszichoszomatikus jelzés formájában utasítja el a férfit.

A hüvely szárazsága, mint a büntetés-önbüntetés tudattalan eszköze

A szeretkezéshez fűződő másik fájdalomféleség a hüvely nedvesedésének elégtelenségéből fakad. Ennek több formája létezik aszerint, hogy a szexuális helyzet melyik stádiumában szűnik meg a nedvesedés! Akiknél az előjáték alatt el sem indul, azok általában emocionálisan utasítják el a partnerüket, az aktust vagy mindkettőt. Gyakoribb, hogy a nő eljut egy megfelelő erotikus szintig, libidója is jó, vagy azzá válik, a nedvesedéssel sincs baj, de a behatolásra mintegy varázsütésre összehúzódik a hüvely. Ez a combok összehúzódásával is társulhat. A nedvesedés megszűnhet külső, szituatív vagy a partnertől eredő ingerre is. Ha a nedvesedés már aktus közben szűnik meg, ez kellemetlen, fájdalmas lehet mindkét félnek. Sokszor az orgazmusról való "lemondáskor" megy el a lánynak a kedve. A szeretkezésre persze ezekben az esetekben nemcsak fájdalomérzet a jellemző, de szinte egy pillanat alatt a létező hüvelynedv is eltűnik. Nem ritka, hogy a nők hüvelye kidörzsölődik, viszket, ég, és elkezdődik a hónapokig, évekig tartó nőgyógyászhoz járás... Amennyiben a nő elfogadja a csiklói orgazmust, gyakran nemcsak a fájdalomérzet marad el, de a nedvesedés is megmarad.

Alhasi fájdalomérzet, mint szex hárítás

A gyakran jelentkező és krónikussá váló alhasi panaszok sok esetben a szervi okokat nélkülözik. Nőgyógyászok általában tehetetlenek ezekkel a tünetekkel. Ilyenkor az a jogos kérdés merül fel, hogy a nemi élet harmonikus-e. A fájdalom-érzet kialakulhat a hasi vérbőség pangás miatt is, ami a fokozott szexuális izgalom feloldatlanságából ered, magyarán, amikor az igen magas erotikus izgalmat nem követi az orgazmus élménye. Szinte soha nem panaszkodnak ilyen jellegű gondokról azok, akik más módon megtalálják a szexben a kielégülést.

A gyakori diffúz alhasi fájdalmak a szexuális élet tudattalan hárításának jelzései is lehetnek. Ez a tünet leginkább házasságban, rendszeres nemi életet élő pároknál jelentkezhet.

A "türelmes", "megértő" férj tekintettel van a beteg feleségére, és egyikőjük sem gondolja, hogy a nőgyógyászati gondok mögött a nem jól működő szexuális életük húzódik!

A rendszeres nemi élet során minden jellegű fájdalom rögződhet, és már a szex gondolata is "veszélyt" jelenthet -az estékről már nem is beszélve... Ez a helyzet hosszútávon a férfit sem kíméli, és a sorozatos kudarc már benne is kialakíthatja a védekezések különböző formáit. Hisz ki szeret fájdalmat okozni a feleségének, szerelmének, ki érzi jól magát a sorozatos kudarcok után?! Ezért is a legfontosabb, hogy idejében kiderüljön a tünetek, a gondok igazi oka, hogy a megfelelő megoldást meg lehessen találni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.