Ételek csak 18 éven felülieknek

Már az ókori Egyiptomban is felfigyeltek arra a kellemes jelenségre, hogy bizonyos ételek, italok, fűszerek hatására feléled a szerelem tüze és magasra csapnak a szexuális gyönyör hullámai.

"Szívdöglesztő" hormonjaink

Ahhoz, hogy csinosnak, vonzónak érezhessük magunkat, és ezt sugározzuk kifelé, megfelelő hormonműködésre van szükség. Éppen ezért fontos említést tenni azokról a hormonokról, amelyek az emberi szervezetben felelőssé tehetők a nemi vágy kialakulásáért és a szexuális funkciókért. A libidó - azaz nemi vágy - összetett működés eredménye. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron és annak dihidro- származéka irányítja nemcsak a vágy, hanem az erekció kialakulását is. A női szervezetben is megtalálható a tesztoszteron, csak egytized részben a férfiakéhoz képest, amely ugyanúgy szerepet kap a libidó kialakításában, mint a férfi szervezetben, de emellett a két másik nemi hormon, az ösztrogén és progeszteron fontos. Mindezen hormonok összehangolását a melatonin végzi azáltal, hogy serkenti az agyalapi mirigyet, amely egy sor szexuális aktivitásra ható hormont szabadít fel. Ilyen a luteinizáló hormon (LH), amely a sárgatest termelésért felel, a follikulusz stimuláló hormon (FSH), amely nőkben a peteérésért, férfiakban az ivarsejt termelésért felel, a prolaktin és oxitocin, amelyek az anyai kötődés kiváltásában vesznek részt. Emellett az endorfin felszabadulást is nagymértékben fokozza, amely nem más, mint a szervezet fájdalomcsillapító, feszültségoldó "boldogsághormonja". Bámulatos, hogy a természet egyetlen hormonnal, amely az agy középpontjában termelődik, irányítja a testi, lelki boldogságot.

Vágyserkentő ételek

Az afrodiziákumokról van szó, amelyek a vágy serkentésében szerepet játszó ételek, italok, fűszerek gyűjtőneve. A szó eredete a szerelem ciprusi istennőjéhez, Afroditéhoz kapcsolódik, aki a tenger habjából kiemelkedve egy kagyló belsejében látta meg a napvilágot. Léptei nyomán virágok fakadtak, többek között a mirtusz, gránátalma, lótusz, menta. Talán ebből a mítoszból ered az elképzelés, mely szerint a szerelem tüzének felélesztésére a rák, kagyló, csiga, osztriga húsának fogyasztása mágikusan hat. Talán ennek köszönhető, hogy Casanova naponta negyven kagylóval lakatta jól magát.

"Méz és csók"

A méz és csók szavakat nemcsak Petőfi költészete fűzi szorosra, hanem az a több ezer éves megfigyelés, amely szerint a méz nagyon hatékony afrodiziákum. Egyiptomban a férfi erekció kiteljesedésére alkalmazták kúraszerűen, a görögök pedig mézzel kevert italt vitettek a kiszemelt személynek, jelezvén udvarlási szándékukat. Vajon mi teszi a mézet ily hatékonnyá? Több mint száznyolcvanféle természetes hatóanyagot tartalmaz, például krómot, amely a vércukorszintet stabilizálja, emellettimmunrendszererősítő vegyületeket, fertőtlenítő hatású alkotórészeket. Talán ez utóbbinak köszönhető, hogy az ókorban sebfertőtlenítésre is használták.

Kelet titkai

A kínai orvoslás a vesét tartja a szexuális energia forrásának, az impotencia legfőbb okát a veseműködés zavarában látja. A vese kétféle energiából tevődik össze, harminc éves korig a szülői energiákból, utána pedig abból, amit étellel, itallal, egyéb energiafokozó (aktív és passzív pihenővel, mérsékelt testedzéssel, stb.) tevékenységgel magunkhoz veszünk. A szexhez nagy energia kell, ezt a kínai orvoslás kimerítő tevékenységnek tartja. Éppen ezért pontos előírásokat ad arra nézve, hogy mikor ne éljünk szexuális életet. Tanításai szerint hajnali három és négy óra között nem szabad, mivel akkor vált az éjszakai energia nappalira, emellett hosszú utazás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás,félelemés stressz-állapotban, megfeszített munka után nem tesz jót a szex. A jól működő szervezet azonban e felsorolt helyzetekben nem is kívánkozik a szexuális örömre.

A kínai étrendi előírások szerint a tojás és az édes rizs nagyon jó hatást fejt ki a szexuális energiák pótlására. Még a legszegényebb településeken is tiszteletben tartják azt, ha egy fiatal szerelmes házaspár a drága tojást üti fel reggelire. Potencianövelésre előszeretettel szolgálnak fel galamb-, vagy rigóhúst, teknősbékát vagy kígyót, rákot, melyek hatékonyságát a hagymafélék (mogyoróhagyma, újhagyma, póréhagyma) jelentősen emelik.

Indiában a tojást mézzel keverik össze, amely gyakorlatilag a magyar madártejnek felel meg. Emellett számos fűszer, mint a koriander, fahéj, szerecsendió, gyömbér szintén képes fokozni a szexuális késztetést. A gesztenye vagy a fenyőmagos kukorica vagy a vörösboros rák ínyenc élvezetet nyújt asztalnál és ágynál.

A varázslatos ginzeng

Ki ne ismerné a Magyarországon is egyre népszerűbb ginzeng gyökeret, amelyet az ősi Kína életgyökérnek nevezett varázslatos jótékony fiatalító hatásai miatt. A férfi nemi hormon emelő hatása folytán került leginkább a figyelem előterébe. Képzeljük el, hogy ez a növény, hat-tizenöt évig képes a föld energiáit magába szívni, így talán nem alaptalan az a kínai mondás, mely szerint a ginzeng csókjától még a halott is feléled. A hazánkban is kapható "Royal Jelly" oldat méhpempővel kevert ginzenget rejt magában, így a két komponens még erősebb hatást tud kifejteni a nemi vonzerőre.

Egy ősi növény a férfierő növelésére

A Tribulus Terrestris növényről van szó, melyet először az ókori Görögországban, de nem elsősorban az olimpikonok izomtömeg növelésére, hanem laxativként (hashajtó), diuretikumként (vizelethajtó), tonizáló (tónusfokozó) szerként alkalmaztak. Az indiai ajurvéda medicinában leginkább szexuális potencia zavarok kezelésében használták és használják még napjainkban is.

Kínában számos betegség, úgymint vese és húgyúti megbetegedésekben (vesekövek oldásában), májbetegségekben, szív- érrendszeri betegségekben adták. Minden egyes kultúrában elterjedten ameddőségkezelésében volt jelentősége nőknél és férfiaknál egyaránt. A szófiai Kémiai Kutatóintézetben a 1980-as évek elején vizsgálták nemi potencia növelő hatását és azóta is sikeresen alkalmazzák.

Számos tudományos közlemény jelent meg arról, hogy növeli a luteinizáló hormon szintjét (az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely a reproduktiv hormon elválasztásának szabályozásáért felel), ezáltal a tesztoszteron elválasztást. Egy 1993-as indiai tanulmányban 50 férfi és nő vizsgálatára került sor. Panaszuk az volt, hogy állandó fáradtságban szenvedtek, mely miatt teljesítőképességük, koncentrációképességük csökkent. A vizsgálat eredményei szerint a Tribulus Terrestris-t szedők 45%-ánál hangulatjavulás mutatkozott, a fáradtságérzet megszűnt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső