Az óvodáskori "öningerlés"

Az önkielégítés megjelenését valamilyen formában serdülőkortól a legtöbben már természetes jelenségnek vesszük. Azonban a szülő megdöbbenhet, ha 3-6 éves gyerekénél ezt tapasztalja.

Kedves Olvasóim!

Az önkielégítés megjelenését valamilyen formában serdülőkortól a legtöbben már természetes jelenségnek vesszük. Azonban a szülő megdöbbenhet, ha 3-6 éves gyerekénél ezt tapasztalja. Pedig ez is egy igen érzékeny szakasz a gyermek pszichoszexuális fejlődésében. Lehet, hogy véletlenül jön rá nemi szerve érzékenységére a pár éves kislány vagy kisfiú. A kellemes érzés, a cselekvés ismétlésére ösztönzi. Egyben fejlődik szexuális reagáló készsége. Ennek a későbbiekben a lányoknál lesz kitüntetett szerepe, hiszen náluk az orgazmus készsége teljesen tanult jelenség. A tapasztalatok függvénye. Egy olyan levelet szeretnék ismertetni Önökkel, a nevek megváltoztatásával, ahol a jelenségre nem otthon, hanem az óvodában derült fény:

"Kedves Tanár Úr!

Kisfiam 4 éves. Középső csoportos óvodás. Egyik délután, amikor korán mentem Gergőért, a délutános óvónője pár szót odasúgott nekem. Gergő a délutáni alvások alatt, vagy a helyett, gyakran játszik a fütyijével a pléd alatt. Volt, hogy szólt neki, hogy próbáljon aludni, de leginkább, hagyta, és 10-30 perc múlva elaludt Gergő.

Az óvónő tőlem kérdezte, hogy hogyan viszonyuljon ehhez a kérdéshez, illetve mi ezt otthon hogyan oldjuk meg? Kiderült, hogy más kisfiúk és néhány kislánnyal is előfordult, hogy nemi szervével játszik átmeneti szakaszban. Heteket, hónapokat említett az óvónő.

Gergő, egyetlen gyerekünk, akinek külön szobája van. Igen ritkán itthon is észrevesszük, hogy maszturbál , és ilyenkor 4 éves kora ellenére láthatólag megmerevedik a fütyije. Természetes ez? Legtöbbször, ha ezt észrevesszük, rászólunk, hogy játsszon inkább. Nem büntetjük, bár őszinténszólva, zavar minket, ennek tudata. Ilona

Kedves Ilona, kedves Olvasók!

Nem kell, hogy óvódás korú gyerekük önkielégítéses jellegű játékai zavarják Önöket. A nemi szervek érzékenységének felfedezése gyakran már az óvódás korra esik. 3-6 éves kislányok, kisfiúk felfedezik testüket, ráéreznek, hogy a nemi szervek ingerlése játékkal, vagy kézzel kellemes érzésekkel jár. Az öningerlés nemi izgalomba hozhatja őket, mely legtöbbször még nem jár orgazmussal, bár erre is van példa a szakirodalom alapján. Ez a pszichoszexuális fejlődés természetes része. Különösen a lányoknál pozitív szerepe lehet, az orgazmuskészség előkészítésében.

Ilona levelében leírt óvónői reagálás számomra szimpatikus. Az oviban éppúgy, mint otthon, nem tiltani kell az önkielégítést, hanem kontroll alatt tartani. Szülőként, kisfiamnak, vagy kislányomnak elmagyaráznám, hogy természetes dolog, hogy simogatja nemi szervét, de ezt ne az oviban tegye. Illetlen dolog, ha ezt mások is észre veszik. Otthon, egyedül az ágyában, pl. lefekvés után nyugodtan csinálhatja.

Mikor kell mégis 4-8 éves gyerekünk önkielégítésére odafigyelnünk? Egyrészt, ha kritikátlanul, a társai előtt végzi. Másrészt, ha ez érezhetően a többi társas és játéktevékenységének a rovására megy. Nem tudjuk tartósan másra terelni a figyelmét. Ez utóbbi esetben kényszeres tünetképződésről lehet szó, vagy valamilyen trauma, frusztráció érhette korábban a gyereket. Akkor ennek feltárásával, feldolgozásával kell foglalkoznunk. Ez utóbbi esetek ritkák.

Már ebben a korban is előfordulhatnak, hogy a gyerekek "doktorosdi" vagy "papás-mamás" játékban megvizsgálják, megtapogatják egymás nemi szervét. Fontos, hogy emiatt ne szégyenítsük meg őket, ne alakítsunk ki bűntudatot bennük. Ez is a normális pszichoszexuális fejlődés része.

Molnár Tamás Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra