Önszeretet nélkül nincs boldogság

Szeresd önmagadat, jobban, mint felebarátodat! - ez a témája az idén ötödik alkalommal meghirdetett Terézanyu pályázatbak. De mit is jelent az önszeretet és miért fontos szeretni, becsülni önmagunkat?

Mint dr. Belső Nóra pszichiáter a HáziPatika.com-nak elmondta, az önbecsülés mértékében az élethelyzetbeli különbségek mellett az egyes korosztályok között is komoly különbségek vannak. Míg a fiatal, húszas éveikben járó nők többségében egy pozitív szocializációs hatás érvényesül az önbecsülés területén, a párkapcsolatok és esetleg a házasság területén már kudarcokat megélt harmincas korosztálynál ez a pozitív hatás alábbhagy. Főleg azok küzdenek ilyen problémákkal, akiknek ekkorra még nem sikerült a női szerepekben kiteljesedniük, nem mentek férjhez, nem váltak anyává.

A párkapcsolati tényezők a legfontosabbak

Az ötven feletti korosztály esetében az önszeretetet, az önbecsülést már első sorban a párkapcsolati, családi tényezők határozzák meg. Ha például egy nőt elhagyott a férje (például egy fiatalabbért), az nyilvánvalóan rosszul hat az énképére. Mindezt tetézi, hogy a változó korban a hormonális hatások, a test megváltozása, illetve az erre adott esetleges visszajelzések is negatívan befolyásolják önmagunk elfogadását - emelte ki a pszichológus.

Belső Nóra hozzátette: a hagyományos női szerepek - anyaság, feleség/házastárs, munkahelyi szerepek - hierarchiájában a magánéleti szerep hat leginkább a nőkre. De az énkép kialakításában rendkívül fontosak a társadalmi hatások. Napjainkban az újságok, plakátok, reklámok mind azt sugallják, hogy egy nőnek fiatalnak, egészségesnek és szépnek kell maradnia. Ezeknek az elvárásoknak azonban a legtöbb nő nem mindig tud megfelelni, vagy ő maga úgy érzi, hogy képtelen rá.

Önszeretet nélkül nincs boldogság (Fotó: Europress)

Fiatalkorban jó esetben, még a családi nevelésből hozott pozitív minták, rosszabb esetben sérülések hatnak erőteljesen, míg az idősebbeknél a megélt kudarcok. Ezen belül is ki kell emelni a gyerekvállalással kapcsolatos problémákat: a meddőség nem csak a kapcsolatot kezdheti ki, de a női önbecsülést is, hiszen, ebben az esetben az egyik legfontosabb női szerepnek, az anyaszerepnek nem tud megfelelni.

Hogy fejlesszük az önszeretetet?

Belső Nóra szerint fontos, hogy az önképet és az önbecsülést tudatosan fejlesszük már gyerekkortól. A szülők szerepe ebben a folyamatban rendkívül fontos. (Az önértékelési problémákkal küzdő fiatal nők nagy részénél a családi, nevelésbeli háttérben kell keresni a probléma gyökerét).

De később is érdemes önismereti kurzusokon, csoportokban részt venni, hogy a nő tisztában legyen a saját valóságos értékeivel. A szakértő szerint fontos hangsúlyozni, hogy a szépség, a külső nem minden, ugyanúgy érték, ha valaki jó anya, jó feleség, tehetséges a sportban vagy a művészetben, vagy éppen jól főz.

A pszichológus elmondta, hogy az önismeret és az önszeretet erősítésére vannak terápiás formák, de ezt a szerepet betölthetik például a barátnők is, a velük való beszélgetés szintén tükröt tarthat a nő elé. Emellett számos olyan klub létezik, ahol például testedzéssel összekötve közvetítik a pozitív életszemléletet.

És hogy mindez miért fontos? Az lesz boldog, harmonikus ember, az tudja az önelfogadást megélni, aki szereti magát belsőleg és külsőleg is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)