Mítoszkergetés a konyhában (x)

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e? Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Vegyük például a chilipaprikát. A közvélekedés szerint az ereje a magjában van, ezért is távolítjuk el a főzés előtt. Ám a kapszaicin, ami a csípősségért felel, főképp a paprika lágy, világos színű ereiben termelődik.

Fotó: Philip Morris Magyarország Kft.
Fotó: Philip Morris Magyarország Kft.

A nyelv és az ízlelés

Régóta él az a vélekedés is, hogy a nyelvünk különböző részein különböző ízeket érzünk, így van egy adott pont, ahol például a csípős ízt érzékeljük. Ténylegesen azonban a nyelvünk teljes felületén érezzük az összes ízt, még ha nem is ugyanolyan intenzitással.

A füstmentes technológiák világa sem mentes a tévhitektől. Sokan úgy vélik, hogy a különböző füstmentes alternatívák mind ugyanolyanok. De valójában a működésükben és hatásukban is eltérnek egymástól.

A dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, égés nélkül. A nikotinpárna viszont nem tartalmaz dohányt, ahogy az e-cigaretta sem. Ezek a különbségek az ízüekben is visszaköszönnek.

Az is általános tévhit, hogy a füstmentes technológiák hatásairól nincsenek megbízható kutatások –holott bizonyos füstmentes technológiák mögött már évtizedes kutatómunka és számos rengeteg tudományos eredmény áll.

Fotó:Philip Morris Magyarország Kft.
Fotó:Philip Morris Magyarország Kft.

Persze mindig az a legjobb választás, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már elkezdtünk, akkor mielőbb végleg leszokunk, mivel a leszokással csökkenthető a legnagyobb valószínűséggel a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata. Azokat, akik a leszokás mellett döntenek, fontos támogatni elhatározásukban.

Ha mégsem szokik le a felnőtt dohányos, akkor fontos, hogy tájékozódjon az ártalomcsökkentésről. A füstmentes technológiák használata során nem keletkeznek égéstermékek, és így alacsonyabb a bevitt ártalmas összetevők aránya. Azonban ezek sem kockázatmentesek: tartalmaznak például nikotint, ami függőséget okoz, megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, és káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre.

Ahogy a konyhában, úgy a dohányzás esetében is hasznos, ha tisztában vagyunk a tényekkel!

Társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra