Újabb EU-s aranyérem: a mi fizetésünkből veszi el legtöbbet a rezsi

Már a rezsicsökkentés módosítása előtt is a háztartások összkiadásainak 49,2 százalékát harapták ki a havi szinten fizetendő lakásfenntartási költségek. Máltán mindössze 8,4 százalék ez az arány.

2020-ban az uniós háztartások kiadásainak 32,7 százaléka ment el a rezsiköltségekre, 17,1 százalék ételre és alkoholmentes italokra, 10,8 százalék pedig utazásra – közölte legújabb jelentésében az EurostatA tagállamok lakosainak kiadásai között azonban hatalmas különbség van: kis hazánk végzett első helyen a lakásfenntartásra költött összeget nézve. Még a rezsicsökkentés módosítása előtt is a háztartások összkiadásainak 49,2 százalékát vitte el ez a költség, miközben Máltán például mindössze 8,4 százalékot. Máltán ezzel szemben az uniós átlag felett költenek ételre és alkoholmentes italokra (az összkiadás 19,8 százaléka), de ezzel is jócskán elmaradnak az ebben első helyen szereplő észtektől (22,3 százalék).

rezsi, rezsiköltség, infláció, rezsitámogatás, Eurostat
Sokak számára okoznak fejtörtést a csekkek . Fotó: Getty Images

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az Európai Bizottság a napokban közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét és a munkába járás költségeit.

Míg a második legfontosabb tételt a legtöbb tagállamban az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fordított kiadások jelentik, Dániában, Németországban, Luxemburgban, Ausztriában és Szlovéniában a második helyen a közlekedési kiadások álltak, így az vitte el majdnem a legtöbb pénzt. Az uniós átlagot tekintve rekreációra és kultúrára a kiadások 6,7 százaléka jutott, háztartási bútorokra 4,9 százaléka, éttermekbe és hotelekbe 4,8 százaléka, míg öltözködésre csupán 4 százaléka.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra