Sok babavárós és csokos kerülhet bajba

2024 második felében lejár az első babaváró-szerződések határideje, de valószínűleg a vállalt gyerekek nagy része nem fog megszületni.

A Magyar Nemzeti Bank friss Stabilitási jelentésében foglalkozott a családtámogatási programokkal, a csokkal és a babaváróval, valamint az ezek jelentette pénzügyi kockázatokkal - írja a HVG.

A babaváróhitelek esetében ugyanis, ha a gyermekvállalási feltétel nem teljesül a futamidő első 5 évében, akkor megszűnik a kamattámogatás. Ennek következtében az addig kamatmentes támogatott hitel átalakul egy jóval magasabb kamatozású piaci hitellé, valamint az igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni.

A jegybanki elemzés a babaváróhitelek közül a program elindulásának első fél évében – 2019 júliusa és decembere között – kötött szerződésekre fókuszált, mert esetükben 2024 második fél éve során már letelik a gyermekvállalási határidő. 

A 2019-ben babaváró-kölcsönszerződést kötő házaspárok 25 százalékának nem lett gyermeke 2023. júniusig bezárólag. Ez közel 12 ezer szerződést jelent együttesen, 115 milliárd forintos szerződéskori hitelösszeggel.

babaváró csok
Idén többek számára is lejár a határidő. Fotó (Illusztráció): Getty Images

A csoknál is gond van

A kamattámogatott csok-hitel felvételére 2018-ig bezárólag legalább 3 gyerek esetén volt lehetőség, legfeljebb 10 millió forintos hitelösszeggel. 

A legalacsonyabb, 27 százalékos nemteljesítési arány a 10 millió forintos csok-támogatással járó kategóriában látható, míg a jóval szélesebb körben igénybe vett, legfeljebb 2 gyerekre felvehető csok-kategória 2016–2018 között megkötött szerződéseinek 33 százalékában nem bővült a család a vállalásnak megfelelően az előírt határidőn belül.

A 2019-ben 1 gyermek, 2016-ban 2 gyermek vállalásával kötött csok támogatási és hitelszerződések (ezek „teljesítési határideje” jár le 2024-ben) esetében még nincsenek teljes körű és végleges adatok. 2023. júniusi adatok szerint ugyanakkor az 1 gyermek vállalása mellett 2019-ben igénybe vett csok támogatási és hitelszerződések – támogatási típustól függően – 34–38 százaléka esetében nem teljesült a gyermekvállalási feltétel 2023. június végéig. 

két jövőbeli gyermek vállalásával létrejött, 2016-os szerződések esetében is 2023. júniusi adatok állnak rendelkezésre: akkor ebben a csoportban 2023 júniusában 42–57 százalék között volt azon szerződések aránya, ahol még nem teljesült az összes gyermekvállalás, de esetükben még érdemben csökkenhet ez az arány a határidő lejártáig.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra