Profi tanácsok tavaszi nagytakarításhoz

A természet éledezésével bennünk is egyre erősödik a megújulás iránti igény, amelynek egyik fontos lépése a tavaszi szelektálás és nagytakarítás. Egy rendszerezés-specialista és egy mikrobiológus mondta el, mire ügyeljünk, hogy eredményesek legyünk.

Bár még csak most kezdődött a tavasz, jó, ha már most elgondolkodunk azon, hogy mikor tudjuk beütemezni a tavaszi nagytakarítást. Hogy ez idén a lehető leghatékonyabban sikerüljön, mutatjuk az Ottawa CityNews által megkérdezett profi rendszerező és egy mikrobiológus hasznos tanácsait.

Először szelektáljunk!

Az első lépés mindig a szelektálás legyen, csak ezután tudunk majd hatékonyan rendszerezni – vélekedett Kathy McEwan, a rendrakás szakértője. „Ha már eljutottunk addig, hogy néhány holmitól megszabadulnánk, ne kérdezgessük magunktól, hogy vajon kinek tudnánk odaadni ezeket. Ennek általában az a vége, hogy mindent félreteszünk egy dobozban” – mondta. Ha az adott tárgyakat már egy éve nem használtuk semmire, és manapság már nem is vásárolnánk meg ezeket, akkor bizony meg kell szabadulnunk tőlük – tanácsolta.

tavaszi nagytakarítás, takarítás, fertőtlenítés, szelektálás, lomtalanítás, rendszerezés
Számtalan kórokozó kerülhet be otthonunkba, ezért fontos az alapos takarítás.Fotó: Getty Images

Haladjunk lépésenként!

A rendszerezés specialistája azt javasolta, egyszerre csak egy szobára koncentráljunk, és csak azután foglalkozzunk a többi helyiséggel, ha az aktuálissal már végeztünk. Jelöljünk ki először egy konkrét dolgot, amit lomtalanítunk, ez lehet például a dolgozószobában az asztal vagy a fiókos szekrény, majd haladjunk tovább. Nem is muszáj egyszerre sok időt szánnunk a szelektálásra és rendszerezésre – napi 20 perc is elég lehet. Érdemes ilyenkor magunk mellett tartani egy kommunális és egy szelektív szemetest is, hogy ne kelljen percenként rohangálni a kukához, ha valamivel kapcsolatban úgy döntünk, mennie kell.

Ne vásároljunk előre!

A szakember ezek mellett azt javasolta, hogy csak szelektálás után vásároljunk új tárolódobozokat – ha valóban marad annyi holmink, ami ezt indokolná. A sikeres lomtalanítás ugyanis a dobozok kiürülésével jár. Így valószínűleg nem lesz szükségünk újakra, és még a régiek közül is búcsút inthetünk a használtabb daraboknak.

Az alapos takaítás fontossága

Több száz baktériumfaj és különböző gomba él az otthonunkban. Ezek nagy része ártalmatlan, sok pedig nem különbözik az emberi mikrobiótától. De bekerülhetnek olyan kórokozók is, amelyek megbetegíthetnek minket - az ezek elleni védekezésben játszik kulcsszerepet az alapos takarítás – hangsúlyozta Jason Tetro mikrobiológus. Fontos például, hogy alaposan átmossuk a hűtőt, viszont akár a porban is megtelepedhetnek kórokozók, így azt is jó, ha igyekszünk felszámolni.

Mivel takarítsunk?

„Az esetek többségében akár szappanos víz is megteszi, de van néhány olyan terület - például a fürdőszoba, a konyha és a mosókonyha -, amelyeket hatékonyabban kell fertőtlenítenünk a lehetséges patogének miatt” – emelte ki a szakember. A mikrohullámú sütőnk és mosógépünk belsején is felhalmozódhatnak a mikrobák, ezek pedig olyan biofilmet képeznek, amely kórokozókat is tartalmazhat. Ezért ezeket a berendezéseinket is érdemes alaposan kisikálni fertőtlenítőszerrel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra