Ezért egészséges a tavaszi nagytakarítás

A téli időszakot sokan már szinte hagyományszerűen nagytakarítással zárják le. Miért alakult ki ez a szokás, és milyen hatása van az egészségünkre?

A tavaszi hónapok a természetben a megújulás időszakát jelentik, amikor a fák és a bokrok ismét rügyeiket bontják, lombkoronáikat kezdik visszanöveszteni. Hasonló szellemiséggel állunk neki a nagytakarításnak minden tavasszal, amikor környezetünket alapos tisztítással és rendrakással újíthatjuk meg. A tavaszi takarítás hagyománya vallási alapokra vezethető vissza, de számos pozitív élettani tulajdonsága is van - írja a hvg.hu .

Bár sokan gondolják, hogy a tavaszi nagytakarítás idejétmúlt dolog, a kórokozók sajnos még mindig nem mentek ki a divatból. Továbbra is jelen vannak, és egyre szaporodnak kedvenc telelőhelyükön. A tavaszi nagytakarításhoz az alábbi cikkünkben adunk néhány jó tanácsot!

Testi és mentális egészségünkre is hatással van

A zsidók pészach előtt, a keresztények pedig virágvasárnap és húsvét között vették a kezükbe a seprűt már évezredekkel ezelőtt is. Nemcsak vallási, de gyakorlati okai is voltak ilyenkor a takarításoknak, télen ugyanis a gyertyák, petróleumlámpák, kandallók füstje mindenütt nyomot hagyott, ezt pedig a fényesebb hónapokra tanácsos volt eltakarítani. A mai ember környezete már jelentősen megváltozott, a rendrakás és a takarítás azonban még mindig szolgálja a testi-lelki egészségünket. A rendetlenség, a kosz, a felhalmozott lomok nemcsak fizikailag jelentenek kockázatot az egészségünkre - gondoljunk csak a porra, penészre és egyéb toxinokra -, hanem mentálisan is.

A tavaszi nagytakarítás mentális egészségünkre is jó hatással van
A tavaszi nagytakarítás mentális egészségünkre is jó hatással van

Az ablakot megpucolva több fényt engedhetünk be a lakásba, az elpakolt holmik pedig növelik az életterünket - mindezektől jobb lesz a hangulatunk, kevésbé leszünk stresszesek , sőt még hatékonyságunk és kreativitásunk is szárnyalni kezd egy tiszta, rendezett térben. Több tudományos kutatás is levonta a következtetést, hogy a rendetlenség növeli a stresszt úgy, hogy külső ingerekkel túlterheli az érzékszerveket.

Ráadásul a látvány további üzeneteket is közvetít az agyunknak: ha például papírok borítják be az íróasztalunkat, akkor ez folyamatosan emlékeztet arra, hogy elvégzetlen feladataink vannak. Persze, a hatás oda-vissza igaz: például minél nagyobb a rumli körülöttünk, valószínűleg annál lustábbak vagyunk, tehát kevesebbet mozgunk, ez utóbbi pedig egy sor másik egészségügyi problémát eredményezhet. A házimunka emellett önmagában is fizikai aktivitással ér fel, amit az alábbi videónkban foglaltunk össze.

Fizikai környezetünknek komoly hatása van arra, hogyan érezzük magunkat, vagyis a takarítás után nemcsak otthonunk, hanem agyunk is kitisztul. Ráadásul ilyenkor rákényszerülünk arra is, hogy számba vegyük és elrendezzük a dolgainkat, hiszen ha ezt a lépést kihagyjuk, valójában takarítani sem tudunk.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: