Probiotikus tisztítószereket teszteltünk: íme, a tapasztalatok

Aki szeretné otthonát környezetbarát módon tisztán és illatosan tartani, annak érdemes a biológiai takarítás felé kacsintania. Szerkesztőségünk segítségül és kíváncsiságból egy probiotikus termékcsaládot tesztelt, elmeséljük a tapasztalatokat.

Az probiotikus (tisztító)szert , amelyek azt ígérik, velük kiválthatók háztartásunk klasszikus, tömény és sokszor veszélyes vegyszerei , hasonló hatásfokkal. Ráadásul a gyártó szerint így a lehető legkevesebb szintetikus, vegyi anyagot, adalékanyagot visszük be otthonunkba, hiszen a termékek biológiailag teljesen lebomló összetevőkből (például tejsavbaktériumokból, fotoszintetizáló baktériumokból, élesztőből, természetes illóolajok stb.) állnak.

A környezetbarát takarítás új dimenzióit nyitjuk meg: tesztünk során bár mikroszkóppal és nagyítóval nem tudtuk ellenőrizni a hatásmechanizmust, a végeredményről, elégedettségről/elégedetlenségről azonban be tudunk számolni. Lássuk a kíméletlen véleményeket, elöljáróban pedig ajánljuk animációnkat a probiotikumokról, mielőtt a terméktesztre térnénk!

Probiotikus konyhai zsíroldó (500 ml)

Aki tesztelte: Judit, szerkesztő

A érzéseim vegyesek. A tisztító hatékonyságával nincs baj, a zsíros foltokat is eltüntette, a tűzhelyet is szépen le lehetett vele takarítani. A rozsdamentes acél mosogatótálca viszont fakó és foltos maradt. Se törlőkendővel, se szivaccsal (nedvesen és szárazon is próbáltam) nem tudtam maradéktalanul letöröltni a felületekről, csak konyhai papírtörlővel "működött" igazán. Az illata nagyon erős, gyógynövényes, sokáig megmarad, egyáltalán nem tetszett, nem "tisztaságszagú" volt tőle a konyhám, hanem olyan, mint egy régi patika. Talán valakinek ez jön be.

Probiotikus padlótisztító koncentrátum (500 ml)

Aki tesztelte: Robi, főszerkesztő

Eddig kétszer próbáltuk ki, így ha hosszú távú tapasztalatunk még nincs is vele, a két alkalmat is össze lehet hasonlítani. Először ugyanis nem bíztunk meg a címkén található utasításban, miszerint tíz liternyi vízhez két kis kupaknyi szer kellene. Dupla ennyit adtunk a felmosóvödörbe, és azt tapasztaltuk, hogy ugyanolyan jól tisztított, mint a boltokban kapható elterjedt padlóápolók. Az azokhoz szokott orrnak furcsa, de kellemes illata is volt, amelyet egy-két óráig lehetett érezni.

A padlólapon nem látszott eltérés, a laminált parketta talán kicsit mattabb benyomást keltett, de a felmosón mintha jobban összegyűlt volna a kosz. Második alkalommal már az előírás szerinti mennyiséget tettük a vízbe, így sem csalódtunk, mert ugyanúgy tisztított, mint a korábbi dupla adaggal.

Mivel mikroszkóppal nem vizsgáltuk utána, nem tudom megítélni, milyen mértékben szaporodnak el a "hasznos baktériumok" a probiotikus tisztítószerek után. De mivel a szervezetünkben a probiotikumok kiszorítják a káros mikroorganizmusokat, el tudom képzelni, hogy a padlónkon is ez történik.

Probiotikus fürdőszoba- és WC-tisztító (500 ml)

Aki tesztelte: Ágnes, szerkesztő

Már az illata is meglehetősen megosztó volt, engem a citromos tejhabra emlékeztetett, de volt olyan tesztelő, aki kifejezetten kellemetlennek találta. Lehet, én nem voltam elég türelmes vele, de 20 percig hagytam a kádon hatni, utána leöblítettem, száradás után mégis foltos lett a végeredmény. A háztartásban egyébként öko-tisztítószereket használok, tehát nem egy erős vegyszer után vártam jobb eredményt, de ennél sokkal hatásosabb készítmények léteznek. A toalettben pedig egyáltalán nem mutatott semmilyen hatást.

Probiotikus monitortisztító spray (100 ml)

Aki tesztelte: Ági, szerkesztő

A probiotikus monitortörlő spray használata rendkívül egyszerű: csak pár fújás a felületre, majd egy tiszta, száraz ronggyal át kell törölni. A számítógép monitorjára egy spriccentés valóban elég is, a törlőronggyal azonban alaposan végig kellett dörzsölni az eredményhez. Nyomában semleges, nem kellemetlen illat maradt, a bőrre kerülve nem tapasztalható irritáció, kiszáradás. Nagy csalódás volt viszont a lapos képernyős televízió megtisztítása: a felület tízpercnyi dörzsölés után is foltos, csíkos maradt, ellenben, mintha olajos kendővel töröltük volna végig, nagy maszatfoltok maradtak. Ezeket végül csak egy más típusú tisztítószerrel sikerült eltávolítani.

Probiotikus légfrissítő levendula illattal (200 ml)

Aki tesztelte: Ágnes, szerkesztő

Más levendula illatosítóknál tapasztalható szintetikus szaggal ellentétben nagyon finom, természetes illata van. Mindenféle illatosítóval szemben komoly gyanakvást mutató férjem is szerette, sőt többször is kért, fújjam be a hálószobát lefekvés előtt, mert úgy könnyebben elalszik . Engem pedig az győzött meg, hogy a szer biológiailag teljesen lebomlik, és nem tesztelték állatokon. Egyetlen hibája, hogy a flakon pumpája kicsit nehezen működik.

Probiotikus cipőszagtalanító (150 ml)

Aki tesztelte: Verus, szerkesztő

Használata nem különbözik a hagyományos cipőszagtalanító termékekhez képest, a cipőbe belefújva máris kifejti hatását. Extra különbséget nem tapasztaltam, hacsak azt nem, hogy nem prüszköltem a felszabaduló szintetikus illatfelhőtől, ami miatt minden konkurens termék eleve száműzött a háztartásból. A cipő betétjét nem áztatta el, nem tette tönkre, visszafogott illatával elégedett voltam. Ár-érték-arány szempontjából is rendben volt.

A probiotikumokról, melyek a szervezetünk egyensúlyáért is felelnek, egy komplett rovat készült a HáziPatika.com-on , ajánljuk cikkeinket: tudjon meg mindent a pro- és prebiotikumokról, arról, hogy milyen élelmiszert érdemes fogyasztani a a pótlásukra, és tájékozódjon azokról a tünetekről, melyek a probiotikumok hiányára utalhatnak!

Mire jó mindez?

A probiotikus mikroorganizmusok különféle, egészségre ártalmatlan, ugyanakkor az élet számos területén hasznos mikróbákat takarnak, melyek a tesztelt termékek összetevőit is gyarapítják.

Hatékonyságukat évtizedek óta kutatják a világ minden területén, használatuk pedig nemcsak az élelmiszerek vagy a takatítás területén nyit új dimenziókat, de ugyanúgy például a mezőgazdaságban, a hulladék-gazdálkodásban és a vízgazdálkodásban is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem valószínű. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, a Zemplén térségében egy-egy viharos körüli lökés is lehet a reggeli órákban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon mérhetjük a 30 fok alatti értékeket. A forróság mellett napközben melegfront dominál.