Óvakodjon ezektől a veszélyes műanyagoktól

Műanyag dobozokban tároljuk és melegítjük a legtöbb élelmiszerünket, de melyik veszélyes, és melyik ártalmatlan az egészségünkre?

A boltban vásárolt élelmiszerek nagy részét műanyag csomagolásban visszük haza, legyen az palackozott ásványvíz, dobozos margarin, félkész élelmiszer vagy fagyasztott hús.

Ezek a dobozok elviekben az élelmiszer biztonságos tárolását szolgálják, sokuk azonban káros anyagokat enged a benne tárolt ételbe és italba, ezek a szervezetben lerakódva komoly egészségkárosító hatással bírnak - hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárló , amely egy korábbi cikkében a jó és rossz műanyagokat is kategorizálta.

Tudta-e: Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe. Cikkünkből megtudhatja , miért nem szabad műanyag dobozban melegíteni az ételt, illetve mire figyeljen, ha a hűtőben tárolná benne az ebédjét!

Az egyik komoly egészségkárosító típus a PVC, amelyet a világ második leggyakrabban használt műanyagaként élelmiszerek csomagolásaként is alkalmazzák. Pedig nem csak előállításakor válnak ki belőle rákkeltő anyagok, de élelmiszerekkel érintkezve - főképp forró és zsíros ételek esetén - ftalátok és adipátok válnak ki belőle. Állatkísérletekkel már kimutatták, hogy ezek az anyagok a szervezetben születési rendellenességet okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és a szaporodóképességet. Ezért az EU-ban már 1999 óta betiltották a ftalátok hat fajtáját a gyermekjátékok gyártásánál, 2005-ben pedig szóba került a többi ftalát tartalmú fogyasztási cikkek bevizsgálásának szükségessége.

Egészségkárosító hatása van a polisztirol csomagolásoknak is, amely megtalálható például poharakban, eldobható éthordó edényekben és műanyag evőeszközökben is. a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, ami rákkeltő, és még a hormonháztartásunkat is felborítja, illetve kihatással van a termékenységünkre.

Keressük a kódokat!

Ahhoz, hogy megtudjuk, az adott műanyag miből készült, a doboz alján lévő újrahasznosítási kód adhat útmutatást. A háromszög alakban fonódó nyilak egy számot vesznek körül egytől hétig, ezek különböző polimer típusokat jelölnek. A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok és edények döntő többsége biztonságos, és nem juttat semmilyen káros anyagot az élelmiszerbe. A 3-as (PVC) és 6-os (polisztirol), illetve az "egyéb műanyag" kategóriát jelölő 7-es kód viszont kerülendő a fent kifejtett okok miatt.

Finom falatok, de nem mindegy, hogy miből fogyasztjuk őket - vigyázzunk a műanyag dobozzal!

Finom falatok, de nem mindegy, hogy miből fogyasztjuk őket - vigyázzunk a műanyag dobozzal!

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, milyen egészségkárosító hatása lehet a műanyag dobozban mikrózott élelmiszernek. Sok ilyen dobozon szerepel ugyan a "Microwave-safe", vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat, de ez megtévesztő: annyit jelent csupán, hogy a doboz nagy hőmérsékleten is megőrzi az alakját, melegítéskor azonban több anyagot kiold a dobozból, bele az ebédünkbe. Tanácsos ezért a műanyag edényeket üveg- vagy kerámiaedénnyel felváltani melegítéskor.

Forrás: Tudatos Vásárló

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: