Óvakodjon ezektől a veszélyes műanyagoktól

Műanyag dobozokban tároljuk és melegítjük a legtöbb élelmiszerünket, de melyik veszélyes, és melyik ártalmatlan az egészségünkre?

A boltban vásárolt élelmiszerek nagy részét műanyag csomagolásban visszük haza, legyen az palackozott ásványvíz, dobozos margarin, félkész élelmiszer vagy fagyasztott hús.

Ezek a dobozok elviekben az élelmiszer biztonságos tárolását szolgálják, sokuk azonban káros anyagokat enged a benne tárolt ételbe és italba, ezek a szervezetben lerakódva komoly egészségkárosító hatással bírnak - hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárló , amely egy korábbi cikkében a jó és rossz műanyagokat is kategorizálta.

Tudta-e: Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe. Cikkünkből megtudhatja , miért nem szabad műanyag dobozban melegíteni az ételt, illetve mire figyeljen, ha a hűtőben tárolná benne az ebédjét!

Az egyik komoly egészségkárosító típus a PVC, amelyet a világ második leggyakrabban használt műanyagaként élelmiszerek csomagolásaként is alkalmazzák. Pedig nem csak előállításakor válnak ki belőle rákkeltő anyagok, de élelmiszerekkel érintkezve - főképp forró és zsíros ételek esetén - ftalátok és adipátok válnak ki belőle. Állatkísérletekkel már kimutatták, hogy ezek az anyagok a szervezetben születési rendellenességet okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és a szaporodóképességet. Ezért az EU-ban már 1999 óta betiltották a ftalátok hat fajtáját a gyermekjátékok gyártásánál, 2005-ben pedig szóba került a többi ftalát tartalmú fogyasztási cikkek bevizsgálásának szükségessége.

Egészségkárosító hatása van a polisztirol csomagolásoknak is, amely megtalálható például poharakban, eldobható éthordó edényekben és műanyag evőeszközökben is. a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, ami rákkeltő, és még a hormonháztartásunkat is felborítja, illetve kihatással van a termékenységünkre.

Keressük a kódokat!

Ahhoz, hogy megtudjuk, az adott műanyag miből készült, a doboz alján lévő újrahasznosítási kód adhat útmutatást. A háromszög alakban fonódó nyilak egy számot vesznek körül egytől hétig, ezek különböző polimer típusokat jelölnek. A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok és edények döntő többsége biztonságos, és nem juttat semmilyen káros anyagot az élelmiszerbe. A 3-as (PVC) és 6-os (polisztirol), illetve az "egyéb műanyag" kategóriát jelölő 7-es kód viszont kerülendő a fent kifejtett okok miatt.

Finom falatok, de nem mindegy, hogy miből fogyasztjuk őket - vigyázzunk a műanyag dobozzal!

Finom falatok, de nem mindegy, hogy miből fogyasztjuk őket - vigyázzunk a műanyag dobozzal!

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, milyen egészségkárosító hatása lehet a műanyag dobozban mikrózott élelmiszernek. Sok ilyen dobozon szerepel ugyan a "Microwave-safe", vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat, de ez megtévesztő: annyit jelent csupán, hogy a doboz nagy hőmérsékleten is megőrzi az alakját, melegítéskor azonban több anyagot kiold a dobozból, bele az ebédünkbe. Tanácsos ezért a műanyag edényeket üveg- vagy kerámiaedénnyel felváltani melegítéskor.

Forrás: Tudatos Vásárló

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra