Otthoni veszélyek

Lakásunk, kiskertünk, hétvégi pihenőhelyünk nemcsak nyugalmas búvóhelyként szolgálhat, hanem olykor komoly veszélyeket is tartogathat számunkra.

A háziasszonyok függönyt és ablakot mosnak, a férfiak festenek, ereszt javítanak. A háztartáson, illetve a kiskerten belül gyakori balesetforrás a létra. Az esések következtében leggyakrabban a végtagok, valamint a koponya sérülnek. Szerencsésebb esetben egy kisebb balesetet néhány zúzódással, rándulással, ficammal meg lehet úszni, de a törést biztonsággal ekkor is csak röntgennel lehet kizárni. Ilyenkor a sérült végtag felpolcolása, fáslizása, jegelése enyhítheti a tüneteket. A súlyosabb esetek ellátása mindenképpen orvosi feladat. Segíthet elkerülni a baleseteket, ha a létra teljesen szét van nyitva, mind a négy lábán stabilan, biztonságosan áll, a fémlétra lábairól nem hiányoznak a csúszásgátló gumik. Igen veszélyesek a létra alatt meredező szőlő- vagy paradicsomkarók, a nyársalásos sérülések elkerülése érdekében lehetőség szerint ne ezek közé állítsuk fel azt. Mindenképpen kerüljük az olyan, a létrát pótló megoldásokat, mint a konyhaasztal tetejére tett, hokedlin álló sámli.

A munkánkat segítő kézi- és elektromos háztartási kisgépek súlyos végtagi, elsősorban kézsérülésekhez vezethetnek. Az elektromos kés, a konyhai szeletelő, a reszelő, a húsdaráló általában felületes bőr-, illetve lágyrész-sérüléseket okoz. Ezek a metszett sebek méretüktől, elhelyezkedésüktől függően a sebfertőtlenítésen és steril kötésen kívül néhány öltést is igényelhetnek, és tetanusz védőoltásra is szükség lehet.

A nagy teljesítményű barkácsgépek, fúrók, sarokcsiszolók, gyalugépek, láncfűrészek igen nagy fordulatszámuk és éles pengéik miatt súlyos roncsolást okoznak. A sebek ellátása minden esetben orvosi feladat. A szokottnál is nagyobb elővigyázatossággal használva ezeket a gépeket a balesetek egy része megelőzhető. A gépek védőburkolatait eltávolítani nem szabad, a megfelelő védőruházat használata elengedhetetlen. A védőszemüveg, védőálarc a lerepülő fémforgácstól, szikrától óvja a szemeket. Ahogy a reakcióidő romlása és a reflexek tompulása miatt alkoholos állapotban az autóvezetés tilos, úgy ezeknek a gépeknek a használata sem javasolható ilyenkor.

Szinte mindennapos házi baleset a kisebb égési sérülés. A felfröccsenő fortyogó szilvalekvár, forró olaj vagy a tepsi általában kis kiterjedésű, de igen kellemetlen, fájdalmas, első-, másodfokú égést idéz elő. A helyes ellátása az azonnali hideg folyóvízzel történő hűtés, minimum tizenöt percig. A forrázások, nyílt láng okozta balesetek általában súlyosabbak, főként akkor, ha a műszálas ruházat ráolvad a bőrre. Az elsősegélyként alkalmazott hűtés után orvosi ellátás szükséges. Különösen veszélyes az, ha kisgyermekek közelében a földre tesszük hűlni a forró vizesfazekat, levest.

A háziasszonyok egyik büszkesége a csillogó csempe, kád, mosdó. Azonban az agresszív, maró hatású tisztító- és fertőtlenítőszerek nehezen gyógyuló bőr- és szemsérülésekhez vezethetnek. A klórtartalmú szereket a mérgező klórgáz fejlődésének veszélye miatt más tisztítószerekkel keverni nem szabad. A gumikesztyű használata igen fontos. A bőrre fröccsenő vegyszert bő vízzel azonnal le kell mosni. Szemsérülés és mérgezés esetén orvoshoz kell fordulni. VIII./9., 2000. Szeptember

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső