Mindennapi mérgeink otthon: ettől lehet szívbeteg

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyes háztartási cikkek és eszközök növelhetik a szívbetegségek és a perifériás artériás betegség kialakulásának esélyeit. Melyek a legveszélyesebbek?

Korábbi felmérési adatokból kiderült, hogy az élelmiszerek csomagolásában, papír- és a textilbevonatok készítésénél, valamint edényekben fényesítő- és síkosító anyagként is felhasznált perfluor-oktánsav ( PFOA ) az Egyesült Államokban élők véréből az esetek 98 százalékában kimutatható. A PFOA egy nagyon erős hatású kémiai anyag, a szervezetből nehezen ürül ki.

A Nyugat-Virginia Egyetem Közegészségügyi Karának tudósai most 1200 embert megvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a vér emelkedett PFOA-szintje növelheti a szív- és artériás megbetegedések kialakulási esélyeit. A PFOA-szint és a szívbetegségekre való hajlamosság kapcsolata akkor is megmaradt, amikor a tudósok olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzási szokások, a testtömegindex, cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

"Kutatási eredményeink alátámasztják azokat az elképzeléseket, amelyek a perfluoralkil anyagok káros egészségügyi hatásaira vonatkoznak, úgy tűnik ugyanis, hogy potenciálisan kapcsolat lehet a PFOA-szint és a szív- és érrendszeri, valamint perifériás artériás betegségek között" - nyilatkozta dr. Anoop Shankar, a kutatás vezetője. "A kutatás jellegéből adódóan azonban további vizsgálatok szükségesek, hiszen ok-okozati összefüggéseket nem tudtunk megállapítani."

Milyen háztartási eszközökben lehet ebből a veszélyes anyagból? Mivel ez az anyag olaj- és vízálló, ideális teflonedény-gyártáshoz, de a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica tasakjában, ruhaneműknél, elektronikai eszközökben is találkozhatunk vele. Az Egyesült Államokban (és Magyarországon is) a szív- és érrendszeri betegségek hatalmas problémát jelentenek, ezért rendkívül fontos az esetleges rizikófaktorok feltárása és megismerése. A kutatás részletes leírása az című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: