Lelki káoszt okozhat a rendetlenség

Sokan teherként tekintenek a rendrakásra.

Kutatások igazolják, hogy az emberek feszültebbek, és kevésbé fókuszáltak, ha rendetlenség veszi őket körül. Ennek az az egyik oka, hogy az elménk nem tud ilyenkor ellazulni, mert a szanaszét heverő tárgyak, szennyes, vagy mosatlan edények tudat alatt arra figyelmeztetik, hogy még számos elvégzetlen feladatunk van. A káosz nem hagy minket koncentrálni, és folyamatosan megzavarja a figyelmünket. Ez azért is rossz, mert a szorongást nagy mértékben enyhítheti, ha sikerül egy dologra fókuszálnunk, de erre rendetlenségben csak kevesebben képesek.

messy
Sokan teherként tekintenek a rendrakásra. Fotó: Getty Images

<strong></strong>Az idegesítő keresgélés

Vannak, akik attól is feszültek lesznek, ha a rendetlenségben kell valamit megtalálniuk. Az ilyesmi eleve lassabban megy, ami már eleve frusztráló. Ugyanez a helyzet a rendrakással is, ami közben ráadásul nem tudhatjuk, mi fog éppen a kezünkbe akadni. Kutatások igazolják, hogy az emberek szervezetében megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje, amikor a rendetlenségben keresgélnek. A kortizolszint emelkedése ráadásul belezavarhat az alvási ciklusunkba, ami tovább fokozhatja a szorongást.

A gyűjtögetés az emberi természet része, azonban néhányunknál elképesztő mértéket ölthet. A beteges gyűjtögetés több, mint egyszerű rendetlenség. Mit érdemes tudni erről a betegségről? Kattintson!

A kínzó bűntudat

Ugyanez a helyzet a rendetlenséggel járó bűntudattal is, ami különösen akkor tud komoly méreteket ölteni, ha váratlan vendég érkezik a házhoz. Ilyenkor az egyébként örömmel fogadott barátok, családtagok megjelenése is szorongást generál, hiszen folyamatosan szégyenkezük a rendetlenség miatt.

Így csökkentsük a szorongást

Ha szeretnénk csökkenteni a szorongásunkat, akkor próbáljunk meg olyan szokásokat felvenni, amelyek megakadályozzák, hogy rendetlenség legyen körülöttünk. Szerezzünk be minél több zárható dobozt, tárolót, amelyekbe szükség esetén csak bedobálhatjuk a szanaszét heverő dolgokat, tárgyakat, hogy ne legyenek szem előtt, mert már ezzel az aprósággal nagyon sokat tehetünk azért, hogy megkíméljük magunkat az extra feszültségtől.

Rendrakás = teher?

Sokaknál azért is van káosz, mert teherként tekintenek a rendrakásra. Érdemes átgondolni, hogy ha rendezettebbé tesszük a környezetünket, az egyfajta szorongásoldó terápiának is tekinthető. Kutatások igazolják, hogy a rendezett, átlátható munkakörnyezetet, illetve élettér nem csak feszültségmentesebbé teszi az életünket, de segít abban, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudjuk elvégezni a feladatainkat, illetve, hogy az otthonunkban töltött idő pihentetőbb, és megnyugtatóbb legyen.

Forrás: care2.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső