Kiderült, mi a jó kávé titka

Bármilyen körültekintően főzünk kávét otthon, a végeredmény általában meg sem közelíti a profi baristák által készített frissítőket. A szakértő szerint ugyanakkor három fontos szempontot figyelembe véve sokat fejlődhetünk.

Minek köszönhető, hogy vannak, akik kávé nélkül csak nagyon nehezen tudnak reggel felkelni és magukhoz térni? Részletek itt.

Az első nagyon fontos kérdés, hogy milyen vizet használunk. A kávé savas ital, de erre a tulajdonságára az is jelentős hatást gyakorol, hogy milyen a főzéséhez felhasznált víz kémhatása. A hidrogén-karbonátban, más néven bikarbonátban gazdagabb, keményebb víztől kevésbé lesz keserű a kávé, mert ez az alkotóelem semlegesíti a kávé savanyúbb ízéért felelős savakat. Persze, sokan nem tudják, milyen minőségű a csapvizük. Éppen ezért a szakértő azt javasolja, hogy válasszunk inkább palackozott vizet a célra, abból is azt, amelynek a legmagasabb a HCO

3-tartalma. Nem olcsó, viszont ezzel főzhetjük otthon a legfinomabb kávét.

Egy kis odafigyeléssel otthon is készíthetünk kávéházi minőségű kávét
Egy kis odafigyeléssel otthon is készíthetünk kávéházi minőségű kávét

A második tényező a kávédaráló, illetve hogy milyen apróra őröljük a kávészemeket. Ebben nincs teljes egyetértés a szakértők között. Egyesek azt javasolják, hogy daráljuk minél kisebbre a szemes kávét, mert így oldódhatnak ki belőle a legfinomabb ízek a legmagasabb koncentrációban. Az ellentábor viszont azt állítja, jobb, ha nagyobb darabokat kapunk az őrlési folyamat végtermékeként, mert így minimalizáljuk a kellemetlenebb ízekért felelős apró vegyületeket. Az arany középutat előnyben részesítők szerint pedig legegyszerűbb, ha kikísérletezzük otthon, hogy saját ízlésünknek melyik őrlés felel meg a leginkább.

A harmadik faktor a kávé frissessége. A legtöbb kávézóban nem szolgálnak fel négy hétnél régebben őrölt kávéból készült italt. A kávézás élvezetének maximalizálása érdekében tehát ajánlott frissen darált kávéval dolgozni. Hasznos tipp lehet, hogy amennyiben nem tudunk mindig frissen annyit darálni, amennyit éppen megiszunk, a felesleget tegyük egy légmentesen lezárható dobozba, majd fagyasszuk le, így ugyanis megőrizhető a frissessége.

Forrás: iflscience.com

Tisztítószerként, hangyák ellen és növénytermesztéshez - mi mindenre használható a kávézacc? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)