Így készítsük fel a lakást a nyárra

A nyári forróság közeledtével az otthoni karanténidőszak is egyre nehezebben elviselhető. A légkondícionáló beszerelése azonban több problémát is okozhat, érdemes inkább megfogadni az alábbiakat.

A tavasz vége felé egyre többen döntenek a klíma beszerelése mellett, egy jól beállított légkondícionáló ugyanis rövid idő alatt megfelelő hőmérsékletet varázsolhat a lakásunkba. Az egyébként praktikus eszköz ellen is jópár érv szól azonban: állandó használata alaposan megpörgeti a villanyórát, hogyha pedig nincs kellően kitisztítva vagy rosszul van elhelyezve, komoly betegségek kialakulását is okozhatja. Szerencsére nem csak ezzel vészelhetjük át a legmelegebb hónapokat.

Súlyos betegséget okozhat a légkondi Nyáron kevés dolog kellemetlenebb annál, mint ha fájó torokkal, tüsszögve fújjuk az orrunkat. Hátterében gyakran a légkondicionáló készülékek nem megfelelő beállítása és használata áll. A következmények pedig súlyosak is lehetnek - kattintson a részletekért!

A járvány előtt nem volt nehéz kellemes helyen meghúzni magunkat a kánikulában: a nyári időszakban megteltek a strandok, sokan jártak a mozikba vagy a klimatizált plázákba is. A szociális távolságtartást betartva azonban ez már sokkal nehezebb feladatnak bizonyulhat. A CNN cikke néhány hasznos tanácsot gyűjtött össze azoknak, akik az otthoni karanténban klíma nélkül kell, hogy átvészeljék a nyarat.

Kívül-belül lehűthet a víz

A nagy melegben legegyszerűbben úgy hűthetjük le a testünket, ha elfogyasztunk egy pohár vizet. A hőmérséklete is számíthat, de nem úgy, mint gondolnánk: a hűtőből kivett üdítő torokgyulladást is okozhat és bár jóleső érzés lehet fogyasztani, a testünk hőmérsékletét nem csökkentheti, hiszen a szervezetbe kerülve a folyadék gyorsan felmelegszik. Egy langyos ital (akár egy forró tea) elfogyasztása azonban fokozhatja az izzadást, ami már ténylegesen hűti a testünket. Szintén frissítő lehet a forróságban egy zuhany, amihez használhatunk például borsmenta szappant, ami fokozza a hűsítő érzetet.

Vízes borogatás

A nedves kendős borogatás nem csaklázesetén használhat: érdemes a nyakra, illetve a csuklóra tekerni ezeket a ruhadarabokat, itt ugyanis vékonyabb a bőr és a hűtő hatás jobban érvényesülhet.

Nem mindegy, hogyan használjuk a ventilátort. Fotó: Getty Images
Nem mindegy, hogyan használjuk a ventilátort. Fotó: Getty Images

Így használjuk a ventilátort

A ventilátorok is segíthetnek, persze csak a megfelelő módon használva. Hogyha magunkra irányítjuk, azzal csak felszárítjuk a bőrünkről a nedvességet, így még melegebbnek érezhetjük a benti levegőt. A hűvösebb reggeli órákban érdemes a kinyitott ablak elé, a szoba irányába elhelyezni a készüléket, így ugyanis az beszippantja a kinti, hidegebb levegőt. Napközben, a melegben pedig pont fordítva, az ablak felé irányítsuk a szerkezetet. Működő ventilátor mellett sosem jó elaludni!

Sötétítsük el a lakást

Érdemes napközben elsötétíteni a lakás azon részeit, amelyeket közvetlenül érinti a napsütés. Így meggátolhatjuk, hogy a napfény felforrósítsa a bűtorokat és a benti levegőt. Ha elhagyjuk a lakást, érdemes lehet teljesen besötétíteni.

Nem mindegy, milyen az ágynemű

Nem csak a lakás hőmérséklete, de az ágynemű minősége is tönkre tudja tenni az éjszakai pihenésünket. A pamut anyagból készült ágyneműhuzat légáteresztő, így hűsebb hatást kelt éjszaka is. Ha a hálószoba - például az elhelyezkedése miatt - forróbb a lakás többi helyiségénél, érdemesebb lehet máshol nyugovóra hajtani a fejünket a legforróbb napokon.

Csukjuk az ajtókat

Egy nagyobb, több szobás lakásban még az is segíthet, ha rendszeresen becsukjuk magunk mögött az ajtót. Így ugyanis valamennyire elszeparálhatjuk a tereket és a forróbb szoba levegője kevésbé hatékonyan tudja felmelegíteni a hűvösebbet.

Használjunk energiatakarékos égőket

Használat közben a hagyományos izzólámpák sokkal jobban felmelegszenek, mint a LED izzók, ami a környezetük hőmérsékletére is hatással van. Persze az is fontos, hogy ezeket ne égessük feleslegesen egész nap, csak a szükséges lámpákat használjuk, a szükséges ideig.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció