Így hat egészségünkre a válság

A gazdasági válság jócskán hatással van a mentális egészségünkre, ezt jelzi az a tény is, hogy az elmúlt években sajnos nemcsak az alkoholfogyasztás nőtt, de emelkedett a bejezett öngyilkosságok aránya is. Mégis van megoldás.

A Lelki Egészség Világnapját a World Federation of Mental Health 1992 óta minden év október 10-én több mint 100 országban tartja meg. Az idei fő téma és kérdés a "The great push: investing in mental health", azaz "Miért érdemes a lelki egészségbe befektetni?". A Lelki Egészség Világnapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája figyelemfelhívó dokumentumot adott ki "A gazdasági válság hatása a mentális egészségre" címmel, amelyben kimondja: a gazdasági válság rendkívüli módon kihathat lelki egészségünkre. A 34 oldalas dokumentum izgalmas és kijózanító olvasmányul szolgálhat a magánembereknek ugyanúgy, mint a döntéshozóknak, és felhívja a figyelmet arra, hogy nehéz időkben sajnos az egészségünkre figyelünk a legkevésbé, illetve ezen spórolunk legtöbbet. És ez nem marad következmények nélkül.

Számok, kimutatások, ördögi kör

A válság nemcsak pénztárcánkon, életszínvonalunkon érezhető: ha elveszítjük állásunkat, megvonnak tőlünk bizonyos juttatásokat, akkor mindez lelki állapotunkra nézve is negatív hatással lesz, akár hosszú távon. Az Unió országaiból gyűjtött adatok szerint például az EU-ban átlagosan 1 százaléknyi munkanélküliség-növekedés kb. 0,8 százalékkal növeli az öngyilkosságok számát, illetve azok, akik munkanélküliek, elszegényednek, vagy családi zavarokkal szembesülnek, nagyobb eséllyel lesznek az alkohol vagy más függőségek foglyai a válság alatt. A felsoroltak különösen nagy eséllyel jelentkeznek a férfiaknál.

Nem feltétlenül kellene belebetegedni

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője a Leli Egészség Világnapja alkalmából tartott fővárosi sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem minden országra jellemző ugyanakkor a mentális egészség statisztikailag is kimutatható romlása a gazdasági válság éveiben. Példaként említette a skandináv államokat, ahol az erős szociális védőhálónak köszönhetően például nem változott jelentősen a mentális betegek száma, ellentétben a kelet- és közép-európai országokkal.

A lelki egészségbe "befektetni" tehát minden téren jövedelmező lenne, akár egyéni, akár felsőbb szinteken is - hangsúlyozta dr. Kurmay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke, és megdöbbentő adatokat közölt: jelenleg az európaiak több mint 38 százaléka, körülbelül 164 millió, vagy még ennél is több ember szenved valamilyen mentális zavarban.

Dr. Varga Gábor addiktológus az elmúlt idők szeszfogyasztási szokásait vázolta fel a számok tükrében: a tömény szeszből például jelentős mértékben, 10%-kal fogyott több, míg a borfogyasztás csökkent hazánkban. Ez a növekedés nem puszta számadat, hiszen világosan lekövethető az egyre nagyobb számban előforduló májcirrózis-, öngyilkossági- és baleseti statisztikákból is. Az addiktológus szerint a banki, intézményi válságnak tehát színtiszta lenyomata az a lélektani krízis, ami napjainkban tapasztalható, a beszűkültségben és jövőtlenségben pedig csupán az információgyűjtés maradt az emberek egyetlen eszköze.

Vagy van ennél hatékonyabb és célravezetőbb megoldás is? A szakemberek szerint igen. Néhány alapvető életvezetési tanács segíthet átvészelni a nehéz időket mindenki számára, azt pedig továbbra is érdemes hangsúlyozni, hogy segítséget kérni nem szégyen, legyen szó akár pszichológusról, pszichiáterről, önsegítő csoportokról, vagy arról, hogy újra szorosabbra fűzzük a családunkkal a kapcsolatot.

Vészeljük át!

1. Ahhoz, hogy sikeresek lehessünk (akár a munkanélküliség közepette is), csakis a pozitív hozzáállás segíthet. Azok, akik nem adják fel ilyenkor sem, és nagyon tudatosan igyekeznek kizárni a káros szenvedélyeket, azok lesznek képesek tenni magukért és családjukért is. Ezek a pozitív energiák nemcsak a környezetünkre lesznek jó hatással, de az új munkahely megtalálásának esélyét is nagyban megnövelik. Fontos tudni ugyanis, hogy ha a családnak akár csak egyetlen tagja is a válság áldozata lesz (elveszti állását, pszichés zavarral szembesül, alkoholizmusba menekül emiatt), az mindenkire, például a gyermekek egészségére is nagyban kihat.

2. A hitelfelvétellel együtt jár egy bizonyos típusú indokolt szorongás is, amely kellő tudatosság és lelki munka hiányában sajnos bárkit maga alá gyűrhet. Ilyen élethelyzetben minden tevékenységünkben az örömet kell keresni.

3. Tanuljuk meg ajándékként átélni a jó napokat! Értékeljünk mindent, ami pozitív, így a rossz időszakokkal szemben is védettebbé válunk!

4. Ne maradjunk egyedül! Építsük ki azt a családi- baráti hálót magunk köré, amelynek részeként mindenki számíthat a többiek segítségére, még ha nem anyagiakról van szó, akkor is! Ha egyszer besegítünk valakinek a saját kapcsolati tőként mozgósításával az álláskeresésben, az legközelebb hasznunkra válik, és visszakapjuk a befektetett figyelmet, törődést.

5. Erősítsük önbecsülésünket! Erre lehet remek a sport, ahol bizonyos célok kitűzése, majd teljesítése adhat erőt küzdeni más téren is.

6. Felejtsük el az önsajnálatot, igyekezzünk inkább másoknak segíteni!

7. Ne hagyjuk, hogy az idő eluralkodjon felettünk. Akár van munkánk, akár nincs, minden napot pontos időbeosztással kezdjünk! Tervezzünk be régen halogatott elvégzendő feladatokat, ügyintézést, akár családtagjaink helyett is, így hasznosan fog telni minden óra!

8. Nincs kivel beszélgetni?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció