Így előzhetjük meg a lakástüzet

December 1-jén gyújtottuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, és ezzel a gesztussal kezdetét vette az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetjük, hogy a tűzoltókra várakozás időszaka legyen.

Naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen azonban ez a szám a duplájára emelkedik, 45 percenként kigyullad egy lakás - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Mint írják, a lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás válik lakhatatlanná a tűz miatt. Holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Ezek és az adventi koszorúk mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát. Mutatjuk, mit tehetünk a veszély csökkentése érdekében.

advent, adventi koszorú, tűz, lakástűz, balesetveszély, megelőzés
Ha nem biztonságos az adventi koszorú, inkább ne gyújtsuk meg a gyertyákat! Fotó: iStock

Óvatosan az adventi koszorúval!

Leggyakrabban a nyílt láng - gyertyák, mécsesek - használata okoz lakástüzet. Olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Az is nagyon fontos, hogy mielőtt elhagyjuk az adott helyiséget, fújjuk el a gyertyákat, a lángok közelében pedig ne legyen semmilyen éghető tárgy.

Figyeljünk a vezetékekre!

Ne játssz a tűzzel - mit kell tenni gyerekeknek tűz esetén? A válaszért kattintson ide!

Sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata és a hálózat túlterhelése is. Ezért ügyeljünk arra, hogy fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, és ha a kábel, elosztó vagy hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei pedig lehetőleg ne kerüljenek a bútorok lábai alá.

Ellenőriztessük a fűtőberendezéseket!

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. Mivel ezek az eszközök lánggal égnek vagy hőt termelnek, meghibásodásukból könnyen lakástűz lehet. Ezért a fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni és szükség esetén kitisztíttatni.

Óvatosan főzzünk, süssünk!

Nem kell nagy tűz a tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz halálos füstmérgezést vagy lakástüzet. Hogy megelőzzük a bajt, főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

Mindig nyomjuk el a cigit!

A dohányzás még mindig az előkelő ötödik helyen szerepel. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigi!

Idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Magyarországon. Figyeljünk egymásra! Talán nem egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: