Hihetetlen, mennyi ételt dobunk ki

Jelentősen alábecsülték eddig a kidobott élelmiszer mennyiségét. Holland kutatók szerint ugyanis a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut.

Az új tanulmány szerint a kereset növekedésével a kidobott élelmiszer mennyisége is nő. Napi 7 dollár (átszámítva 2166 forint) feletti jövedelem esetén jellemző a leginkább. A kidobott ételek mennyisége ráadásul akár kétszer akkora is lehet, mint eddig hitték. Ez azért is sokkoló adat, mivel az ételhulladék mennyiségének csökkentése a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcspontja lenne. Az ENSZ megállapítása szerint ugyanis a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékáért a kidobott, elpocsékolt élelmiszerek felelősek. Az élelmiszerpazarlás megállítása nyereség a fogyasztóknak és a bolygónak is - hangsúlyozta Monika van den Bos Verma, a holland Wageningen Egyetem kutatója.

élelmiszerek, élelmiszerhulladék, kidobott élelmiszerek, élelmiszerpazarlás, klímaváltozás, üvegházhatású gáz
Jelentősen alábecsülték eddig a kidobott élelmiszer mennyiségét. Fotó: Getty Images

Alábecsülték a mennyiséget

Mi történik a szemétbe került étellel? A válaszért kattintson ide!

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy naponta fejenként 214 kalória a globális élelmiszer-veszteség. A holland kutatók azonban részletesen megvizsgálták az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott adatokat, és ebből számolták ki az élelmiszer-hulladék valódi mennyiségét. Számításuk szerint az elpocsékolt étel napi szinten 527 kalória fejenként.

Egyre nagyobb a baj

Az élelmiszer-pazarlás jellemzően a gazdagabb országok problémája, de már a szegényebb országokban is egyre nagyobb gondot okoz. "Abból, ami jelenleg a konyhánkban van, négy helyett öt embert lehetne etetni, ha nem dobnánk ki az ételt" - állítják a kutatók. A szakemberek szerint azonban már kis változtatásokkal - például az élelmiszeradagok csökkentésével - is jelentősen csökkenteni lehetne az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Nagyon fontos, hogy változtassunk a fogyasztói magatartásunkon, például ne vásároljuk túl sokat egyszerre.

A tanulmány nem foglalkozott azzal az élelmiszer-veszteséggel, amely még azelőtt keletkezik, hogy az élelmiszer a fogyasztóhoz kerülne. Az általános becslés szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek egyharmada megy pocsékba a fogyasztóhoz jutás során vagy a konyhában. A globális célkitűzés az, hogy 2015 és 2030 között világszerte felére csökkentsék az élelmiszer-hulladék mennyiségét. "Ez alapvetően a legfenntarthatóbb módja annak, hogy megoldjuk a világ élelmiszer-problémáit a jövőben" - mondta Martine Rutten, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció