Hatósági áras tűzifa: megjárhatja, aki nem figyel

Aki állami tűzifa beszerzésén gondolkodik, annak érdemes figyelmesnek lennie – vannak ugyanis buktatók a dologban. Fontos például tudni, hogy az ár nem tartalmazza a szállítás és a darabolás költségét, de az sem elhanyagolható információ, hogy nem lehet csak úgy, bárhonnan hatósági áras fát venni.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember elején jelentette be, hogy szeptember 28-tól az erdőgazdaságoktól is lehet tűzifát venni. Akkor azt mondta, háztartásonként 10 köbméter fát mindenki be tud majd hatósági áron szerezni, mostanra viszont kiderült, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik korábban még nem vettek fát – írja az enpenzem.hu.

A Nagy István agrárminiszter által már kihirdetett feltételek szerint ugyanis a háztartásonként hatósági áron vehető 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Azok tehát, akik már korábban igyekeztek gondoskodni téli tüzelőjükről, most rosszul járnak.  

Persze az is előfordulhat, hogy mégsem járnak olyan rosszul, teszi hozzá a lap: attól függ, mennyiért tudtak fához jutni. Keményfát például korábban lehetett köbméterenként 20 ezer forint körüli áron is beszerezni, a most rögzített hatósági 30 ezer forintos árral szemben.

tűzifa, fűtés, állami tűzifa
Vannak buktatói az állami tűzifa beszerzésének. Fotó: Getty Images

Ami nincs benne az árban

Az ár egyébként a tűzifa esetében még a teljesen legálisan, törvényes keretek között működők ajánlatai alapján sem annyira egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az pozitívum, hogy az állami programban erdei köbmétert határoznak meg (az erdei köbméter tűzifa 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszú darabokra vágott feldolgozatlan farönkökből álló 1,7 méter magasságú farakás). Az viszont nagyon eltérítheti a végösszeget, hogy a miniszteri bejelentés szerint a hatósági ár nem tartalmazza a darabolás és a szállítás költségét.

Nem csak ez tekinthető azonban külön buktatónak: nem lehet ugyanis csak úgy, bárhonnan hatósági áras fát venni. A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. Az állam pontosan meghatározta az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listáját. Az értékesítési (megrendelési, befizetési) helyek és az átvételi pontok országos listáját is közzétették: a befizető helyeken kell a fát megrendelni és az egységes, maximált árat befizetni.

Sokaknak az is fontos kérdés, hogy mikortól mehetnek a fáért. Az agrárminiszter vasárnap azt mondta, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Hozzátette továbbá, hogy az átadást azok az erdőgazdaságok kezdik meg, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: