A tűzifával is becsapják a gyanútlan vásárlókat

Egy vásárló buktatott le egy tűzifacsalót, miután gyanússá vált számára a hirdető viselkedése. A tanulságos esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mutatta be.

A csaló az egyik legnagyobb hirdetési szolgáltatónál hirdetett tűzifát eladásra. A későbbi bejelentő telefonon vette fel vele a kapcsolatot. Az egyeztetés során a hirdető mielőbbi e-mailes megrendelést sürgetett, hogy arra válaszul elküldje az előreutaláshoz szükséges számlaszámot. A vásárló gyanúját végül az keltette fel, hogy a kereskedő nem volt hajlandó elárulni a pontos cégnevet, csupán a megbízhatóságát bizonygatta folyton. A többi között azzal érvelt, hogy állítása szerint a Nébihtől kapott visszaigazolást e-mailben a hirdetése jogszerűségéről – olvasható a hatóság közleményében .

tűzifa
Fontos, hogy tűzifát csak megbízható helyről vásároljunk. Fotó: Getty Images

Az igazság az, hogy a Nébih néhány órával a megjelenése után valóban ellenőrizte a hirdetést, és annak hiányosságairól értesítette a hirdetőt. Emellett kérte az azonosításhoz szükséges pontos adatok megadását, ellenkező esetben kilátásba helyezve a hirdetés törlését. A csaló ezt a levelet megmásítva gyártott hamis bizonyítékot hirdetése jogszerűségének igazolására, majd azt továbbította a vásárlónak. „Szerencsére a bejelentő tudta, hogy a Nébih a jogsértéseket, jogszerűtlen hirdetéseket teszi közzé, még a megfelelően megadott hirdetési adatok mellett sem ad ki garancianyilatkozatot egy hirdetőről, hiszen nem ez a dolga” – hangsúlyozta a hatóság.

A vásárló mindezek után értesítette a történtekről az EUTR faanyagterméklánc-felügyeletet , kérve a hirdető megbízhatóságának vizsgálatát. A szemfüles vásárlónak köszönhetően a Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára. A hasonló csalások elkerülése érdekében a Nébih az alábbiakat tanácsolja a fatermék-vásárlóknak.

  • Kizárólag ismert kereskedőtől vásároljunk!
  • Vásárlás előtt ellenőrizzük a Nébih EUTR keresőjében a kereskedő EUTR-azonosítószámát, cégadatait!
  • Nézzük meg a Nébih feketelistáját: ha szerepel rajta, semmiképpen se vásároljunk az adott hirdetőtől!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át!
  • Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát!
  • Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Kétség esetén jelezzük a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih részére!
)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: