Ezért van sok baktérium a konyhai szivacson

A háztartásokban megtalálható mosogatószivacsok ideálisabb körülményeket biztosítanak a baktériumok szaporodásához, mint a kimondottan erre a célra fejlesztett eszközök.

A járvány kitörése óta az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára: gyakrabban mosunk kezet, fertőtlenítjük a közös használatú tárgyakat, illetve igyekszünk a lehető legkevesebb dologhoz hozzáérni a közösségi terekben. Kevesebben gondolnak azonban arra, hogy mennyi kórokozó lehet néhány olyan otthoni tárgyon, amelyet rendszeresen, naponta több alkalommal is megérintünk. Jó példa erre a mosogatószivacs, amely egy friss kutatás eredménye szerint kimondottan ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához.

Tíz veszélyes csapda a konyhában Jobb, ha tudjuk, hogy még ha tisztának látszik is a konyhánk, csak úgy nyüzsögnek benne a baktériumok. Mire érdemes jobban odafigyelni?

Ezért vannak tele baktériumokkal a szivacsok

Régóta ismert, hogy bizonyos konyhai eszközökön - például a szivacson vagy a vágódeszkán - baktériumok tömkelege képes elszaporodni, különösen nedves, meleg közegben. A Duke Egyetem kutatói ezúttal kimondottan a konyhai szivacsokat vizsgálták meg, hogy kiderítsék, miért szaporodhatnak el benne ilyen nagy számban a különféle baktériumok.

Rengeteg baktérium tanyázik a szivacsokban. Fotó: Getty Images
Rengeteg baktérium tanyázik a szivacsokban. Fotó: Getty Images

Mikor laboratóriumokban tenyésztenek baktériumokat, többnyire egy adott törzs fejlődésére koncentrálnak a kutatók, ezeknek biztosítják a szaporodásukhoz leginkább szükséges táplálékot, meleget és nedvességet. Úgy tűnik, a szivacs belsejében az emésztőrendszerhez vagy a termőföldhöz hasonló, ideális körülmények biztosítottak a mikroorganizmusok számára.

Hogy a baktériumok szaporodását vizsgálják, a kutatók létrehoztak egy folyékony táptalajt, amelybeE. colitörzseket helyeztek el. Ezt a talajt különböző méretű edényekbe helyezték, hogy felmérjék, mely nagyság az ideális a baktériumok számára. Mint kiderült, a szivacs mérete éppen megfelelő, mint ahogy a struktúrája is kedvez a kórokozók megtapadásának és szaporodásának. A felszívott víz mennyisége is biztosítja az állandó nedvességet, amelyre a baktériumoknak szüksége van. Összességében a szivacs kedvezőbb körülményeket biztosít a baktériumoknak, mint sok olyan eszköz, amely kimondottan a szaporításuk elősegítésére készült.

Emiatt javasolt a mosogatószivacsot rendszeresen fertőtleníteni, például úgy, hogy a használat után egy kevés ecetes vagy fehérítős vízben alaposan kimossuk. Csavarjuk ki belőle a nedvességet, majd tegyük ki egy száraz helyre, hogy a maradék nedvesség is eltávozhasson belőle. Néhány használat után pedig javasolt lecserélni - semmiképpen se várjuk meg, hogy kellemetlen szaga legyen.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)