Ezért van sok baktérium a konyhai szivacson

A háztartásokban megtalálható mosogatószivacsok ideálisabb körülményeket biztosítanak a baktériumok szaporodásához, mint a kimondottan erre a célra fejlesztett eszközök.

A járvány kitörése óta az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára: gyakrabban mosunk kezet, fertőtlenítjük a közös használatú tárgyakat, illetve igyekszünk a lehető legkevesebb dologhoz hozzáérni a közösségi terekben. Kevesebben gondolnak azonban arra, hogy mennyi kórokozó lehet néhány olyan otthoni tárgyon, amelyet rendszeresen, naponta több alkalommal is megérintünk. Jó példa erre a mosogatószivacs, amely egy friss kutatás eredménye szerint kimondottan ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához.

Tíz veszélyes csapda a konyhában Jobb, ha tudjuk, hogy még ha tisztának látszik is a konyhánk, csak úgy nyüzsögnek benne a baktériumok. Mire érdemes jobban odafigyelni?

Ezért vannak tele baktériumokkal a szivacsok

Régóta ismert, hogy bizonyos konyhai eszközökön - például a szivacson vagy a vágódeszkán - baktériumok tömkelege képes elszaporodni, különösen nedves, meleg közegben. A Duke Egyetem kutatói ezúttal kimondottan a konyhai szivacsokat vizsgálták meg, hogy kiderítsék, miért szaporodhatnak el benne ilyen nagy számban a különféle baktériumok.

Rengeteg baktérium tanyázik a szivacsokban. Fotó: Getty Images
Rengeteg baktérium tanyázik a szivacsokban. Fotó: Getty Images

Mikor laboratóriumokban tenyésztenek baktériumokat, többnyire egy adott törzs fejlődésére koncentrálnak a kutatók, ezeknek biztosítják a szaporodásukhoz leginkább szükséges táplálékot, meleget és nedvességet. Úgy tűnik, a szivacs belsejében az emésztőrendszerhez vagy a termőföldhöz hasonló, ideális körülmények biztosítottak a mikroorganizmusok számára.

Hogy a baktériumok szaporodását vizsgálják, a kutatók létrehoztak egy folyékony táptalajt, amelybeE. colitörzseket helyeztek el. Ezt a talajt különböző méretű edényekbe helyezték, hogy felmérjék, mely nagyság az ideális a baktériumok számára. Mint kiderült, a szivacs mérete éppen megfelelő, mint ahogy a struktúrája is kedvez a kórokozók megtapadásának és szaporodásának. A felszívott víz mennyisége is biztosítja az állandó nedvességet, amelyre a baktériumoknak szüksége van. Összességében a szivacs kedvezőbb körülményeket biztosít a baktériumoknak, mint sok olyan eszköz, amely kimondottan a szaporításuk elősegítésére készült.

Emiatt javasolt a mosogatószivacsot rendszeresen fertőtleníteni, például úgy, hogy a használat után egy kevés ecetes vagy fehérítős vízben alaposan kimossuk. Csavarjuk ki belőle a nedvességet, majd tegyük ki egy száraz helyre, hogy a maradék nedvesség is eltávozhasson belőle. Néhány használat után pedig javasolt lecserélni - semmiképpen se várjuk meg, hogy kellemetlen szaga legyen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: