Ezért nem jó nyitott fedéllel lehúzni a vécét

Speciális kamerafelvételek szemléltetik, hogyan fröcsög szét a vécé beltartalma akkor, ha felhajtott fedéllel öblítünk. Ezért nagyon fontos, hogy lehúzás előtt lehajtsuk a fedelet.

Talán senkit nem lep meg az az információ, hogy a vécécsészén baktériumok ezrei telepednek meg - még akkor is, ha a takarításáról rendszeresen gondoskodunk. Öblítéskor az apró vízcseppekkel együtt ezek a baktériumok is szétfröcsögnek, és meglepően nagy távolságot meg tudnak tenni a levegőben. A Study Finds cikkében speciális kamerával készített felvételek mutatják, miért javasolt mindenképpen lehajtani a vécéfedelet, mielőtt öblítenénk.

Koronavírus: a lakásunkban is megfertőződhetünk A gyakori szellőztetés a járvány alatt nem csak azoknak fontos, akik egy beteggel élnek egy háztartásban. Egy korábbi tanulmány szerint a koronavírus akár a szomszédos lakásból is eljuthat hozzánk.

Öblítés előtt mindig fedjük le a vécét

Egy 2000 felnőtt körében végzett felmérés szerint az Egyesült Királyságban 55 százalék nem hajtja le a vécéfedelet öblítés közben. Pedig a megkérdezettek csaknem háromnegyede (72 százalék) azt mondta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta sokkal jobban odafigyel a tisztaságra. A legtöbb embernek azonban eszébe sem jutott, hogy a vécéfedélnek milyen fontos szerepe lehet a helyiség higiéniájának megőrzésében.

A tanulmányban a kutatók felhívták a figyelmet: a vécécsészében lévő víz még többszöri öblítés után is szennyezett baktériumokkal és más kórokozókkal, melyek kifröcsögnek a vécécsészéből, akár a mellette álló személyre is. Hogy bizonyítsák az állításukat, egy speciális kamerával lassított felvételeken rögzítették, ahogy a baktériumokkal teli aeroszol az öblítés hatására permetként hinti körbe a vécét, sőt akár a közelében lévő személy arcára is juthat a belőle.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hajtják le a WC-fedelet, a válaszadók 47 százaléka azt válaszolta, nem is tudott róla, hogy bármilyen egészségügyi kockázata lenne a fedetlen vécé lehúzásának. Minden negyedik válaszadó nem szívesen érinti meg a fedelet, 15 százalékuk pedig csupán feledékenységből nem hajtja le a fedelet használat után.

A felmérés szerint viszont a járvány ideje alatt az emberek valóban több figyelmet fordítanak a higiéniára a környezetükben. Az elmúlt hat hónapban a válaszadók közel fele (49 százalék) gyakrabban takarítja vécéjét. Csaknem ugyanennyien (45 százalék) időnként alaposan kitakarítja a fürdőszobát, 44 százalékuk pedig rendszeresen feltörli a padlót a járvány kitörése óta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)