Brutálisan megdrágultak az élelmiszerek

Egyetlen év alatt 40 százalékkal emelkedett a sertéspárizsi ára, de a tejtermékekért is sokkal többet kell idén fizetnünk.

2007 óta csinálja meg minden évben az Árkosár-felmérését a Privátbankár.hu, melyben a lap munkatársai feltérképezik, mennyivel kerül többe egy családi nagybevásárlás néhány népszerű üzletben. Az elmúlt 13 évben havi rendszerességgel vásárolták meg ugyanazt a 30 terméket, amely nagyjából leképezi egy átlagos család havi nagybevásárlását. Mindez jól reflektál arra, mennyivel drágulnak a mindennapok egy átlagos ember számára.

A 10 nélkülözhetetlen élelmiszer Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú diabétesz okozza. A szakértő szerint az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak. Kattintson a részletekért!

40 százalékkal drágult a sertéspárizsi

Február 10-én három nagy bevásárlóközpontot jártak körbe, hogy kiderítsék, mennyit emelkedtek az árak az elmúlt évhez képest. A harminc tételes nagybevásárlásért nagyjából 21 ezer forintot kellett fizetniük mind a három helyen, ami történelmi csúcsot jelent az eddigi számításaik alapján. Az üzletek árai között egyébként nincs nagy különbség, mindössze 675 forint. Ha minden egyes terméket ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb, a végösszeg akkor is majdnem 20 ezer lenne.

Sokat drágultak az élelmiszerek egy év alatt. Fotó. Getty Images
Sokat drágultak az élelmiszerek egy év alatt. Fotó. Getty Images

Az előző hónaphoz képest nagyot drágult a tej, a sajt és a narancslé, mindhárom termék 14 százalékkal kerül többe. 19 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, 13-mal a csirkemellfilé és a liszt, 10-zel a kávé és a tea, mint januárban.

Egy év alatt pedig még látványosabb drágulásokat jegyeztek fel. Legnagyobb mértékben a sertéspárizsi ára szökött fel, amelyben komoly szerepe lehetett a sertésinfluenza terjedésének is. Közel 40 százalékkal lett drágább a sertéspárizsi az egy évvel korábbi áránál, 2100-2200 forintot kérnek érte kilónként. A rizs 26 százalékkal lett drágább egy év alatt, a sajtért és a tojásért pedig 20 százalékkal kell többet fizetni. Jelentősebb, 10 százalékot is meghaladó árcsökkenést csak a csirkemellnél, margarinnál, illetve a kávénál mértek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: