Az otthonmaradás váratlan előnye

Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette - derült ki egy friss felmérés előzetes eredményeiből.

Hogyan hat a testre a főtt étel? Részletek itt.

"A lezárások közepette az emberek egészségesebben táplálkoznak, saját maguk készítik az ételeiket és több gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztanak" - mondta Charlotte De Backer, az Antwerpeni Egyetem FOOMS nevű kutatócsoportjának vezetője, a tanulmány egyik készítője. A 11 ország (Ausztrália, Belgium, Chile, Uganda, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Görögország, Kanada, Brazília és Írország) csaknem 11 ezer fogyasztójának megkérdezésével készült tanulmány szerint az otthonmaradásra kényszerült emberek továbbá előszeretettel próbálnak ki új recepteket, és kevesebb élelmiszert pazarolnak. A hús-, hal- és alkoholfogyasztási szokások nem változtak a járvány idején.

A kényszerű otthonmaradás hatására egészségesebb ételeket fogyasztunk
A kényszerű otthonmaradás hatására egészségesebb ételeket fogyasztunk

A felmérés szerint az otthon főzés előtérbe kerülésével az összes vizsgált országban leáldozott a mikrohullámú sütőben elkészíthető készételek csillaga. A vizsgált országok csaknem felében a fogyasztók kevesebb sós és édes rágcsálnivalót vásárolnak, noha az összeladási mutatók nem változtak. De Backer szerint a sós, édes és zsíros termékek fogyasztása általában megugrik, amikor az emberek stresszt élnek meg, ám a mostani világjárvány idején sok országban házi készítésű finomságokkal csillapítják a nassolás iránti vágyat.

Az online felmérést, amelyet április 17. és május 7. között lehetett önkéntesen kitölteni, nagyjából 25 országra fogják kiterjeszteni a későbbiekben. A végső eredmények június végére várhatóak. De Backer szerint az előzetes eredmények egyértelmű trendeket mutatnak, amelyek valószínűleg nem fognak változni az adatok kibővítésével sem. Egyszerűen arról van szó, hogy a járvány hatására az emberek elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani az egészségesebb étkezésre. A szakember szerint a megváltozott táplálkozási szokások egy része valószínűleg rögzülni fog, mivel a járványügyi korlátozások sok országban meghaladják az egy-egy új szokás beépüléséhez szükséges hathetes időintervallumot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció