Az aktív ülés elmélete

Hogy manapság tömegeknek kell ülve végezniük a munkájukat, nem kerülhető meg. Azonban az, hogy min és hogyan ülünk, csak rajtunk múlik!

Nyilall, sajog, hasogat?

Nyilalló érzés szúr a nyakába, sajog a háta, hasogat a dereka, zsibbad a lába? Íme, a megoldás, hogy a számítógép előtt végzett munka és szórakozás ne okozzon egészségkárosodást!

Órák hosszat csépeljük a billentyűzetet, nyakunk és vállunk elgémberedik a mozdulatlan képernyőbámulástól, hátizmaink rostjait pedig mintha egyfolytában húrként feszítenénk. Hamarosan már a szem is ég, a fej is fáj, sőt, akár a has is puffadhat. Ismerős? A számítógép előtti hosszú, szinte mozdulatlan ücsörgés az ízületek és izmok, valamint a gerincoszlop speciális terhelésével jár együtt.

Eleinte észre sem vesszük, pláne, ha nyakig vagyunk a munkában, vagy igazán elvarázsol egy számítógépes játék, esetleg órák hosszat chatelünk barátainkkal ...vagy ez mind egyszerre történik, és naphosszat ki sem mozdulunk a számítógép elől. Hamarosan azonban jelentkeznek a panaszok, és egyre csak erősödnek, már akkor is kínoznak, ha éppen nem a gép előtt ülünk.

Mit lehet tenni?

Rendeljen ülőlabdát vagy ülőpárnát 2012. március 31-ig, és a megjelölt termékek mellé munkahelyi tornát kap ajándékba. A kézenfekvő megoldás, hogy mozogjunk többet, ücsörögjünk kevesebbet! Viszont ez nem mindig megoldható, hiszen sokaknak a munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges a számítógép. Ilyenkor ügyes trükkökhöz kell folyamodni, hogy munkánk ne menjen egészségünk kárára.

Akik hosszú időn keresztül ülőmunkát kénytelenek végezni, tanácsos, hogy rendszeres időközönként rövid szüneteket tartsanak, és emellett ültő helyükben is a lehető legjobb tartásban maradjanak, a legkevesebb terhelés érje ízületeiket. Ebben segítenek az aktív ülés különböző eszközei. Az irodai szék statikusságával ellentétben ezek az eszközök dinamikus ülést biztosítanak, és olyan izmokat mozgatnak meg, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek! Az enyhe mozgás, amit az apró, egyensúlyt korrigáló moccanások miatt kénytelen testünk elvégezni, tudatosan észre sem vehetőek, izmainknak viszont rengeteget számítanak.

Tehát ha búcsút szeretne mondani hátfájásának, hatékony segítséget nyújtanak Önnek az aktív ülést biztosító eszközök: az ülőlabda és az ülőpárnák.

Miért jobbak az aktív ülést biztosító eszközök, mint a hagyományos szék?

  1. Mert folyamatos mozgásra késztetik a törzsizmokat, így javul az izomtónus;
  2. mert rögzül a megfelelő test és fejtartás, így elkerülhetők az ülő munka okozta hátfájdalmak, fejfájás, izomgörcsök;
  3. mert tehermentesíti a porckorongokat, megelőzve így a porckorongsérvet;
  4. mert kedvezően hat a vérkeringésre;
  5. s mert az aktív ülés következtében működő izmok magasabb szinten tartják a tudatos koncentrációs szintet, javítva így a teljesítményt!

Hogyan működnek az aktív ülést biztosító eszközök?

Az aktív ülés közben folyamatosan, dinamikusan változik a derekunk helyzete, így aktívan dolgoznak a gerinc körüli központi izmok, ami segíthet tehermentesíteni és egészségesen tartani a porckorongokat, ezáltal csökkenti, megelőzi az ülőmunka okozta derék- és hátfájdalmakat.

Mivel ezek az eszközök nem érintkeznek fix ponton a talajjal, folyamatos dinamikus, összehangolt mozgásra késztetik a törzsizmainkat. Ez természetesen nem jelent megerőltető tréninget, viszont javul az izomtónus a gerincet alkotó törzsizmokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra