A kezünket mossuk meg, ne a csirkehúst!

A hús lemosásánál sokkal fontosabb a kézmosás, amikor csirkéből készítünk ételt. Sőt, előbbit kimondottan nem javasolják a szakértők.

A baromfi világszerte, így Magyarországon is az egyik legnépszerűbb húsfajta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó, 2018-as adatai szerint az évenkénti fogyasztásunk fejenként meghaladja a 35 kilogrammot. Elkészítésével kapcsolatban mégis rengeteg tévhit él a köztudatban, sokan például nem sütik át kellőképpen a húst, melynek elfogyasztásával így veszélyes baktériumokat juttathatunk a szervezetünkbe. Egy friss kutatás azt is megállapította, hogy sokan még a kézmosásra sem fordítanak ilyenkor kellő figyelmet, ami szintén veszélyt jelenthet az egészségre.

Ez a lakásunk legveszélyesebb pontja A vágódeszka az otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb része - akár 200 százalékkal több baktérium fordulhat meg rajta, mint a vécéülőkén.

Nem jó ötlet, ha főzés előtt megmossuk a húst

A tanulmányt az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársai végezték el, akik arra voltak kíváncsiak, mennyire ismerik és tartják be az emberek a legalapvetőbb higiéniai előírásokat a konyhában. Ehhez 300 embert kértek fel arra, hogy készítsenek el egy egyszerű csirkesalátát. Ezt egy kamerákkal felszerelt konyhában kellett elvégezniük, amelyben a kutatók figyelemmel követhették, hogy milyen tisztasági előírásokat tartanak be vagy szegnek meg.

A kísérlet előtt azonban elérő módon készítették fel a kísérletre jelentkezőket. A csapat egyik fele a főzést megelőzően kapott egy e-mailt, melyben felhívták a figyelmet az élelmiszer-biztonsági előírások fontosságára. Belefoglalták az amerikai járványügyi központ, a CDC ajánlását is, mely szerint főzés előtt nem javasolt megmosni a húst. A szárnyasokban lévő baktériumok (például a szalmonella) például nem távolíthatóak el hagyományos mosással, csak a megfelelő hőkezelés pusztítja el őket. Viszont a hús lemosásakor szétfröcsköljük ezeket a kórokozókat a mosogatóban, vagy akár a konyhapulton, így növelve a továbbfertőződés veszélyét.

Nem tanácsos főzés vagy sütés előtt megmosni a nyers húst. Fotó: Getty Images
Nem tanácsos főzés vagy sütés előtt megmosni a nyers húst. Fotó: Getty Images

Azon résztvevők közül, akik megkapták az e-mailben leírt figyelmeztetést, tízből kilencen meg is fogadták az abban leírtakat, a másik csoportból azonban tízből hatan megmosták sütés előtt a húst. A kutatók a csirkéket egy ártalmatlan, az emberi szervezetre veszélyt nem jelentőE. colitörzzsel is megfertőzték, majd a saláta elkészítése után ennek nyomait keresték a konyhában. Az eredmények szerint a mosogatók attól függetlenül is szennyezettek lettek, hogy az önkéntes szakácsok megmosták-e bennük a húst. Emellett kisebb mértékben a környező pultok felületén is kimutatták az E. coli törzset.

A kórokozó terjedésének a felvételek alapján elsősorban az kedvezett, ha a résztvevők nem mostak kezet azt követően, hogy a húst felvágták és sütni kezdték. A tanulmány szerint több résztvevő is kihagyta ezt a fontos élelmiszer-biztonsági lépést, a kezésől pedig a konyha szinte minden részére juthatott a baktériumokból. A szakemberek szerint emellett az is segítette az E. coli szétszórását, ha az edények és evőeszközök elmosását követően nem fertőtlenítették a mosogatot és a környező felületeket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)