A legfontosabb tudnivalók a babaváró hitellel kapcsolatban

A babaváró hitel feltételei 2024-től lényegesen változnak. Milyen feltételekkel igényelhető év végéig a babaváró kölcsön, és hogyan szigorodik ezt követően a szabályozás?

A babaváró hitel egy szabad felhasználású, kamatmentes, ingatlanfedezet nélküli kölcsön, amit bármire el lehet költeni. A kölcsönt a jelenlegi feltételeivel december 31-ig lehet felvenni, a jövő év elejétől ugyanis szigorodnak az igénylés szabályai. Melyek a mostani feltételek, és milyen változásokról érdemes tudni?

Kik igényelhetnek babaváró hitelt?

A babaváró hitelt a jelenlegi szabályozás alapján megigényelheti minden olyan házaspár, akik mindkét tagja a kérelem benyújtásakor már betöltötte a 18. életévét. A feleség esetében még kikötés, hogy ne töltse be a 41. életévét az igényléskor, a férj pedig a kölcsön futamidejének lejártakor nem lehet idősebb, mint 70 éves.

FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Ha megigényelnétek a kölcsönt, fontos, hogy legalább az egyikőtökre igaz legyen, hogy van minimum 3 éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB) vagy hogy folyamatosan felsőoktatási tanulmányokat folytatott – vagy megfelel a jogszabály által ebben a tekintetben meghatározott egyéb feltételeknek.

A hitel felvételéhez mindezeken felül mindkettőtöknek rendelkeznetek kell magyarországi állandó lakcímmel, a köztartozásotok nem haladhatja meg az 5000 forintot, és egyikőtöknek sem lehet a KHR-ben nyilvántartott lejárt tartozása. Szintén fontos pont az igénylők büntetlen előélete. Továbbá az egyéb jogszabályi feltételeknek is meg kell felelni.

A január 1-jétől érvényes változások egyike éppen az életkori szabályokra vonatkozik: a pár ekkortól már csak akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a feleség igényléskor nem töltötte be a 30. életévét. Azonban ehhez lesz egy átmeneti időszak, 2024-ben, amikor a korábbi szabályok lesznek érvényesek abban az esetben, ha a pár hölgy tagja már várandós – és már betöltötte a várandósság 12. hetét – a hitel megigénylésekor. De 2025-től erre már nem lesz lehetőség.

Mekkora összeget vehettek fel, és mekkora lehet a törlesztőrészlet?

A babaváró kölcsön esetén jelenleg maximum 10 millió forintra lehettek jogosultak. Az év vége után ez is megváltozik, és a hitel legnagyobb felvehető összegét 11 millió forintra emelik meg. A hitel törlesztőrészlete is változik ezzel együtt: ennek felső határát 50 ezer forintól 51 ezer forintra módosítják.

Ez a hitel a folyósítását követően az első öt évben kamatmentes, és a teljes futamidőre megmarad a kamatmentesség, ha ebben az időszakban születik egy gyermeketek (illetve a várandósság 12. hetét betöltötte a kismama).

Ahogy közeledik a szülés időpontja, többnyire felerősödik a fészekrakó ösztön, és egyre intenzívebben foglalkozunk a babaszoba berendezésével. De vajon milyen szempontokat érdemes megfontolni bútorválasztáskor, mi a legpraktikusabb elrendezés, illetve milyen anyagok, színek lesznek a legjobbak a pici számára?

Mikor lehet támogatás a babaváró hitelből?

Ha születik második gyermek is, elengedik a még fennálló tartozás 30 százalékát, amennyiben pedig harmadik gyerek is születik, a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

Érdemes tudnotok azt is, hogy az első két gyerek születésekor lehet kérni három-három évre a törlesztés szüneteltetését.

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

A kamattámogatás megszűnése, a támogatás visszafizetése akkor fordulhat elő, ha nem teljesülnek a feltételek. Ilyen például, ha a futamidő első öt évében nem születik gyermek, illetve, ha az első öt évben válás történik a gyerek születése előtt. De a külföldre költözés a futamidő alatt szintén ezzel jár, akárcsak az, ha az igénylők egyike sem neveli már a saját háztartásában a gyermeket.

Míg a jelenlegi szabályok alapján a büntetés mértéke a kamattámogatás mértékével egyezik meg, év elejétől ez változni fog, és ezt követően a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő kamattal kell majd kiszámolni. A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalék, így ezzel a példával a büntetőkamat mértéke 16 százalék lenne.

Melyek a legfontosabb dokumentumok, amelyekre szükségetek lesz az igényléshez?

Ha megigényelnétek a babaváró hitelt, szükségetek lesz többek között a kölcsönigénylő nyomtatványra, a fényképes személyazonosító irataitokra, lakcím- és adóigazolványaitokra, és egyéb igazolásokra a házasságról, a büntetlen előéletről, a tartozásmentességről és a TB-ről, és a jövedelemigazolásra is.

A gyerekek igazolásához vér szerinti gyermek esetén születési anyakönyvi kivonatra, lakcímkártyára és adókártyára van szükség, örökbefogadott gyermek esetén pedig az örökbefogadást engedélyező végleges határozatra, lakcímkártyára és adóigazolványra. Várandósság esetén orvosi igazolás szükséges, a baba születését követően pedig a születési anyakönyvi kivonat, a lakcímkártya és az adókártya is, utólagosan bemutatva.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra