10-20 ezer daru pusztulását okozhatta a madárinfluenza

Bár a pontos adatok még nem ismertek, a jelenlegi becslések szerint 10-20 ezer daru elhullását okozhatta a madárinfluenza Magyarországon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a madárinfluenzával kapcsolatban csak a járványtani nyomozás végével lehet biztosat mondani, de az sejthető, hogy a tömegesen elhulló darvak a Kárpát-medencében találkoztak először a vírussal. Északra vagy keletre ugyanis nem érkezett erről hír. 

A vírus terjedésének kedvezett az aszályos késő nyár és kora ősz, mert a madarak nagyobb csoportokba tömörültek a megmaradt kevés éjszakázóhelyen, ami kedvezett a vírus terjedésének.

daru madárinfluenza
Az időjárás is kedvezett a vírus terjedésének. Fotó: Melanie/Pixabay

"A daru kifejezetten érzékeny a fertőzésre, ahogy arról korábbi eset is árulkodik, így százas, sőt, ezres nagyságrendű elhullásokat okozott a főbb gyülekezőhelyek területén. Hortobágy térségében, pár hét lappangási idővel az átvonuló létszám kétszázezres tetőzése után kezdődött, majd a tovább induló madarakkal a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon is megjelent a probléma. A terepi információk alapján az elhullott darvak egyedszámára jelenleg 10-20 ezer közötti becslést lehet adni" - írták a jelenlegi információk alapján.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő napokban ügyelni kell arra, hogy senki ne terjessze a betegséget. Tehát fertőzött példányokkal érintkezve ne menjen se vad, se házi madárállományok közelébe, ruházatát fertőtlenítse, szükség esetén viseljen védőfelszerelést. Aki gyanús példányt lát, értesítse a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot vagy nemzetipark-igazgatóságot. A betegnek látszó és elhullott példányokat kerülni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.