Nagyot változik az időjárás (2022.04.19.)

Kifejezetten tavaszias, változékony időjárásra számíthatunk az elkövetkező napok során. A hét második felében már 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

A nap első felében többnyire felhős lesz ma az ég, majd az ország nagyobb részén egyre inkább szakadozni, gomolyosodni kezd a felhőzet. Szórványosan előfordulhat zápor, hó- és jégdara-zápor, néhol zivatar. A nyugati, délnyugati tájakon tartósabban felhős körzetek is maradhatnak, és ott inkább gyenge eső lehet a jellemző - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Döntően gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, inkább csak záporok környezetében fordulhatnak elő élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

tavaszias időjárás, cseresznyefa, virágzás
Változékony, tavaszias időjárásra számíthatunk az elkövetkező napokban. Fotó: Getty Images

Éjszaka az ország nagy részén már számottevően csökken a felhőzet és a csapadékhajlam. A délnyugati tájakon még előfordulhat gyenge eső, zápor, illetve a hajnali, kora reggeli órákra is maradhatnak felhős körzetek. Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A levegő hőmérséklete késő estére 0 és 8, hajnalra mínusz 4 és plusz 4 fok közé hűl vissza. Holnap sok napsütésre számíthatunk, amelyet gomoly- és fátyolfelhők zavarhatnak. Elszórtan várható egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szelet élénk lökések kísérik. A nappali csúcshőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

Csütörtökön eleinte szintén sok napsütésben reménykedhetünk, de napközben északkelet és délnyugat felől felhők sodródhatnak az ország fölé, akár záporokat is hozva magukkal. A szél jellemzően mérsékelt marad. Hajnalban a hidegebb tájakon ismét fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, majd délutánra 14-19 fokig emelkedik.

A hét végén is változékony lesz az idő

Pénteken egy bizonytalan pályájú mediterrán ciklon hatására délnyugat felől vastagabb felhők érkezhetnek, valamint azokkal eső, záporeső. Az északkeleti, keleti szél is többfelé megélénkül. Hajnalban már csupán a fagyzugos területeken fordulhat elő gyenge fagy, többnyire inkább a 2-9 fok között minimumok lesznek jellemzőek. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 15 és 21 fok között várható.

Szombaton változó mennyiségű gomoly- és fátyolfelhő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legmelegebb délutáni órákban 16-21 fokot mérhetünk. Vasárnap ugyancsak többórás napsütésre van kilátás gomoly- és fátyolfelhők mellett. Eső, záporeső továbbra is előfordulhat. A délnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A nappali maximumok 18-23 fok között valószínűek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)