Ők a valaha volt legfiatalabb olimpikonok

Hogy ki volt a valaha volt legfiatalabb olimpikon, az vagy örökre titok marad, vagy nem lehet eldönteni egy különös eset folytán. Lássuk, hogy kiket ismerünk, és kit nem.

Attól, hogy egy sportoló fiatal, még érhet el nagyszerű eredményeket, s ezt mi magyarok pontosan tudjuk, hiszen Egerszegi Krisztina még alig múlt 14, amikor megszerezte 1988-ban Szöulban első aranyérmét 200 méteres hátúszásban. Sőt a jelenlegi úszócsapatnak is van egy ifjú reménysége, Késely Ajna, aki 15-ik életévét szűk egy hónappal az olimpia után, szeptember 10-én fogja betölteni.

Gaurika Singh, 13

A legfiatalabb versenyző Rióban szintén úszó, a 13 éves nepáli Gaurika Singh, aki 100 méteres hátúszásban nevezett. Nepálból – ahol az olimpiai sportok nem állnak az érdeklődés középpontjában –, egy lánynak nem könnyű eljutni az olimpiára. Csakhogy ő 2 éves korától Nagy-Britanniában él, s csak azért tért haza, hogy részt vehessen hazája úszóbajnokságán. Szerencsétlenségére éppen ekkor rázta meg a fővárost, Katmandut egy hatalmas földrengés, amelyet egy erős épületben sikerült átvészelnie a családjával, így már semmi sem akadályozhatta meg az olimpiai részvételét.

Dominique Moceanu, 14

Az Egyesült Államok tornasportjában az 1996-os atlantai játékokon szereplő női tornacsapat, a Csodálatos Hetes (Magnificent Seven) kitüntetett helyen szerepel. Ennek volt a legfiatalabb tagja a 14 éves Dominique Moceanu. Habár sérülése távol tartotta az egyéni versenyektől, csapatban vállalta a szereplést, és hozzásegítette hazáját egy aranyéremhez, s a legfiatalabb aranyérmes lett a női tornában.

Marjorie Gestring, 13

Az amerikai műugrócsapat versenyzője csak 13 éves és 268 napos volt, amikor versenybe szállt az 1936-os berlini játékokon , s részese lehetett az aranyérem megszerzésének. Lehet, hogy további szép eredményeket is elért volna, ha nem szól közbe a háború.

Csak fiatalok képesek jól teljesíteni az olimpiai versenyeken, vagy az idősebbeknek is vannak esélyeik? Úgy tűnik, hogy vannak versenyszámok, amelyekben a kor kevésbé számít, s a versenyző az évek múlásával csak megérik, mint a jó bor. Részletek!

Donna Elizabeth de Varona, 13

Az amerikai úszó mindössze 13 éves és 129 napos volt, amikor a 4x100 méteres női gyors váltó előfutamaiban rajtkőre állt az 1960-as római olimpián. A csapat végül aranyérmet nyert.

Inge Sørensen, a 12 éves dán úszó

Inge Sørensen, 12

A dán úszó a történelem legfiatalabb olimpiai érmese, aki a dobogó harmadik fokáig jutott 200 méteres mellúszásban, 1936-ban, Berlinben.

Az 1928-as olasz torna csapat

A 1928-as amszerdami játékokra Olaszország három igen fiatal tornászt küldött. Luigina Giavotti, 11 éves és 301 napos, Ines Vercesi, 12 éves és 99 napos, Carla Marangoni, 12 éves és 269 napos volt amikor elkezdte versenyét.

Dimitrios Loundras, 10

A görög Dimitrios Loundras egyike volt az első sportolóknak, akik részt vettek olimpiai versenyen , amikor 1896-ban megrendezték az első modernkori versenyeket. A fiú 10 évesen nyert bronzérmet a tornászcsapat tagjaként. Ő tartja a legfiatalabb olimpikon címét azóta is.

Az ismeretlen holland evezős

A hivatalos címet Loundras viseli, de a legfiatalabb olimpikon talán mégsem ő volt. Az 1900-as párizsi játékokon a holland evezőcsapat az utolsó pillanatban kormányost váltott. Az egységről készített fotón látható Françoise Brandt és Roelof Klein, illetve a kormányos fiú, aki talán a legfiatalabb olimpikon, de sem a neve, sem a kora nem ismert.

Forrás: teenvogue.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra