Nagy áttörés jöhet a gyógyításban

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben. Leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

A modern orvostudománynak köszönhetően napjainkban már sok - korábban halálos - betegség gyógyítható. A jelenlegi innovatív gyógyszerfejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a ma még rettegett kóroktól mindörökre megszabadulhassunk.

Mi várható a következő 10 évben?

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép a gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét, valamint a legújabb technológiák hazai helyzetét vizsgálta. A gyógyszergyártó vállalatok vezetői a legtöbb betegséggel kapcsolatban optimisták, és komoly előrelépéseket várnak ezek gyógyításában. Úgy vélik, hogy a daganatos betegségek kezelésében szinte biztosan nagy áttörések lesznek 10 éven belül.

gyógyszerfejlesztés, gyógyszerinnováció, innovatív gyógyszerek, okosgyógyszerek, innovatív gyógyszergyártók, rákkezelés, áttörés
Nagy áttörések lesznek 10 éven belül. Fotó: iStock

Azonban nemcsak a rák, hanem számos más egészségügyi probléma terén is nagy előrelépésekre számítanak. Áttörés jöhet többek között a ritka, a mentális, a légzőszervi, az emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is, és várhatóan a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelésében is új dimenziók nyílnak majd.

Több ezer új gyógyszert fejlesztenek - részletek itt!

A válaszadók szerint gyógyszeripari innovációt a gyógyszerkassza növelésével, a szakemberek itthon tartásával, valamint a klinikai kutatások ösztönzésével lehetne támogatni. Azonban a veszélyekről sem szabad megfeledkezni: a megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől, a képzett munkaerő hiányától, valamint a gazdasági visszaeséstől tartanak. Ezeken kívül az álhírek, a környezeti változások (globális felmelegedés) és a személyes adatokkal történő visszaélések is bizonytalanabbá teszik a gyógyszeripar jövőjét.

Fontos a technológiai fejlődés

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép azt is vizsgálta, mely technológiák milyen mértékben befolyásolják az innovatív gyógyszeripar fejlesztéseit a következő 10 évben. Az eredmények alapján a személyre szabott orvoslás, a célzott terápiák, a big data, valamint a sejt-, szövet- és génterápiák számítanak a legmeghatározóbb jövőbeni technológiáknak. Azonban a mesterséges intelligenciának és a 3D nyomtatásnak is nagy szerepe van gyógyszerfejlesztésben.

A technológiák hazai helyzetéről pedig úgy válik, a nemzetközi szinthez képest kissé le vagyunk maradva - leginkább a robotika, a sejt- és szövetterápiák, valamint a nanomedicina területén.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső