Nagy áttörés jöhet a gyógyításban

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben. Leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

A modern orvostudománynak köszönhetően napjainkban már sok - korábban halálos - betegség gyógyítható. A jelenlegi innovatív gyógyszerfejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a ma még rettegett kóroktól mindörökre megszabadulhassunk.

Mi várható a következő 10 évben?

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép a gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét, valamint a legújabb technológiák hazai helyzetét vizsgálta. A gyógyszergyártó vállalatok vezetői a legtöbb betegséggel kapcsolatban optimisták, és komoly előrelépéseket várnak ezek gyógyításában. Úgy vélik, hogy a daganatos betegségek kezelésében szinte biztosan nagy áttörések lesznek 10 éven belül.

gyógyszerfejlesztés, gyógyszerinnováció, innovatív gyógyszerek, okosgyógyszerek, innovatív gyógyszergyártók, rákkezelés, áttörés
Nagy áttörések lesznek 10 éven belül. Fotó: iStock

Azonban nemcsak a rák, hanem számos más egészségügyi probléma terén is nagy előrelépésekre számítanak. Áttörés jöhet többek között a ritka, a mentális, a légzőszervi, az emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is, és várhatóan a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelésében is új dimenziók nyílnak majd.

Több ezer új gyógyszert fejlesztenek - részletek itt!

A válaszadók szerint gyógyszeripari innovációt a gyógyszerkassza növelésével, a szakemberek itthon tartásával, valamint a klinikai kutatások ösztönzésével lehetne támogatni. Azonban a veszélyekről sem szabad megfeledkezni: a megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől, a képzett munkaerő hiányától, valamint a gazdasági visszaeséstől tartanak. Ezeken kívül az álhírek, a környezeti változások (globális felmelegedés) és a személyes adatokkal történő visszaélések is bizonytalanabbá teszik a gyógyszeripar jövőjét.

Fontos a technológiai fejlődés

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép azt is vizsgálta, mely technológiák milyen mértékben befolyásolják az innovatív gyógyszeripar fejlesztéseit a következő 10 évben. Az eredmények alapján a személyre szabott orvoslás, a célzott terápiák, a big data, valamint a sejt-, szövet- és génterápiák számítanak a legmeghatározóbb jövőbeni technológiáknak. Azonban a mesterséges intelligenciának és a 3D nyomtatásnak is nagy szerepe van gyógyszerfejlesztésben.

A technológiák hazai helyzetéről pedig úgy válik, a nemzetközi szinthez képest kissé le vagyunk maradva - leginkább a robotika, a sejt- és szövetterápiák, valamint a nanomedicina területén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra