Az elektromos cigarettát is le kell tenni!

Az elektronikus cigaretta egészségre való hatásáról még ma is igen kevés információval rendelkezünk. Az viszont biztos, hogy már az eddig végzett vizsgálatok eredményei is elég rémisztőek.

Miért kell letenni az elektromos cigit (is)?

A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból például még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Emiatt az e-cigaretta azok egészségét is veszélyezteti, akik csak kifújt páráját lélegzik be. Egy okkal több, hogy ezt is le kelljen tenni!

Az e-cigi ennyire veszélyes

A nikotin az e-cigaretták használatán keresztül merev artériákat okozhat, ami fokozhatja a szívroham és a stroke kockázatát. Márpedig az e-cigaretta drámai mértékben elterjedt az utóbbi években, ami egyre több egészégbiztonsági kockázatot vet fel. Veszélyeiről a linkre kattintva olvashat bővebben.

elektromos cigi, dohányzás, cigaretta, okosgyógyszer cigi cigizés dohányzás elektromos cigaretta e-cigi
Az e-cigi pont ugyanolyan kártékony, mint a sima

A hagyományoshoz hasonlóan az elektronikus cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre. Az ehhez használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem - hívta fel korábban a figyelmet az ÁNTSZ, aki szerint a patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható propilén-glikol már rövid távon is szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon pedig gyermekeknél azasztmakialakulásának kockázatát fokozza.

Mesterséges anyagokkal van tele az e-cigi

Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat is alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbiak szintén erősen irritáló hatásúak, elsősorban a légzőszerveket károsítják. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, amelynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet.

A fentieken túl a folyadékban olyan nehézfémek jelenlétét is kimutatták, mint például a króm, a nikkel és az ólom. Ezek bizonyítottan rákkeltő anyagok, veszélyeztetik azokat, akik az elektronikus cigaretta gőzét belélegzik. Fontos tudni azt is, hogy a rákkeltő anyagok esetében teljesen mindegy, hogy azok milyen koncentrációban vannak jelen, lévén kisebb mennyiségben is képesek arra, hogy a szervezetben rákos folyamatokat indítsanak el.

Pont ugyanolyan kártékony az e-cigi, mint a sima

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy kifújt füstje, illetve párája azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélynek. Ráadásul a vizsgálatok kimutatták, hogy az elektronikus-cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb ezen termékek párájában.


Tévhit az is, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotinhelyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat. Emiatt a szakértők inkább ezen módszerek alkalmazását javasolják.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Egyetlen gyógyszermolekula fejlesztése 1-12 milliárd dollárba kerül, ez megegyezik Magyarország gyógyszerkasszájának 1-10 éves teljes összegével.