Felnőttkori védőoltások: mire figyeljünk?

HáziPatika

A védőoltásokat sokan a gyerekkorhoz kötik, pedig a vakcináció korántsem korlátozódik erre az életkorra: ma már a felnőtteket veszélyeztető fertőzések jó részével szemben is van hatásos védőoltás. Érdemes tudni, melyek azok az oltások, amelyeket érdemes beadatni, vagy amelyeket érdemes ismételni.

Az Egészségügyi Világszervezet idén április 23. és 29. között tartja az Európai Védőoltási Hetet, melynek többek között célja, hogy mindenki tisztában legyen a védőoltások fontosságával. Ennek ugyanis nem kevés a pozitív hozadéka: a WHO adatai szerint az oltásoknak köszönhetően minden évben 2-3 millió emberélet menthető meg. Az oltások nemcsak az adott személyek egészsége miatt fontosak, hanem a közösség érdekében is. Míg ugyanis az adott embereknél az egyéni fogékonyságot csökkentik, addig a közösség szempontjából nézve magát a járványfolyamatot szakítják meg. Magyarán az oltások adják a nyájimmunitást, ami azt jelenti, hogy a populáció egy részének beoltása védettséget biztosít az oltatlanok számára is. Ez a védelem annál nagyobb, minél több az oltott ember.

Az oltások minden évben 2-3 millió emberéletet mentenek meg
Az oltások minden évben 2-3 millió emberéletet mentenek meg

Éves rituálé

A felnőttkorban beadható oltások közül a leggyakrabban talán az influenza elleni oltásról lehet hallani. Ugyan ezt a betegséget sokan csak súlyosabb "náthának" tartják, nem árt tudni, hogy nagyobb influenzajárványok esetén a halálesetek száma az adott szezonra jellemző átlag fölé emelkedik, azaz az influenza jelentős többlethalálozást okoz. Ez elsősorban a 65 éven felüliek korcsoportjára jellemző, és a halálesetek egy része oltással megelőzhető lenne. Influenzafertőzések esetén gyakori a bakteriális felülfertőződés (főleg a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladások), amely szintén halálos kimenetelű lehet. Mivel az ilyen tragédiák számát az influenza és a pneumococcus elleni oltásokkal felére lehetne csökkenteni, beadatásukat 60 éves kor felett mindenképp ajánlják, de javasolják azoknak is, akik idült keringési- és légzőszervi betegségben, anyagcsere-betegségben vagy veseelégtelenségben szenvednek. Fontos, hogy mivel az influenza vírusa nagyon változékony, minden évben új oltóanyagra van szükség az éppen járványt eredményező kórokozó ellen. A súlyos pneumococcusfertőzés elleni védőoltást nem kell évről évre ismételni.

Védendő területek

A fertőző májgyulladás ellen szintén van védőoltás: a hepatitis A vírus és a hepatitis B vírus ellen egyaránt szerezhető védelem. Ezeket mindenképp célszerű megkapniuk azoknak , akik foglalkozásuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, vagy például eleve májbetegek. Ugyancsak figyelniük kell azoknak, akik valamelyik fejlődő országba utaznak. Akik gyakran kirándulnak, célszerű beadatniuk a kullancs-encephalitis elleni védőoltást is, de fontos megemlíteni, hogy kullanccsal városi parkokban, kertekben is lehet találkozni. Ezzel meg lehet előzni azt a súlyos agyvelő- és agyhártyagyulladást, amely 200 emberből 1-4 esetén halált, 5-nél maradandó bénulást okozhat. Sajnos az esetek egy részében az egyén kénytelen feladni korábbi munkahelyét, megszokott életvitelét. A rendelkezésre álló oltóanyagok magas hatékonysággal képesek megelőzni ezt a betegséget.

Kérdéses oltottság

Felnőttek esetében akkor lehet például szükség a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védelmet adó MMR oltás beadására, ha a gyermekkori immunizálás megtörténte kérdéses. Külföldi tartózkodáshoz egyes esetekben igazolni kell a védettséget. Az Amerikai Egyesült Államokba való letelepedéskor pl. elvárás egy ilyen igazolás megléte. Rubeola ellen a gyermekkorban nem immunizált vagy bizonytalan védettségű fiatal nőket a teherbeesés előtt érdemes beoltani. Abárányhimlőelleni oltás is indokolt lehet azoknál a fiatal felnőtteknél, akik gyermekkorukban nem estek át a betegségen. Az a tapasztalat ugyanis, hogy itt a szövődmények a gyermekkorhoz képest gyakoribbak és súlyosabbak.

Ismétlés a tudás anyja

Mivel ismert, hogy az oltással biztosított immunitás általában kevésbé tartós, mint az, amely természetes úton alakult ki, egyes gyermekkori oltásokat felnőttkorban ismételni is tanácsos. A diftéria (torokgyík) esetében a védettség például olyan mértékben csökkenni kezd, hogy a csoportimmunitás szinten tartása érdekében néhány fejlett országban javasolják a felnőtt lakosság 10 évenkénti emlékeztető oltását. Érdemes ismételni a szamárköhögés elleni oltást is, főleg a fiatal szülőknek. Megfigyelték ugyanis, hogy a nyugati országokban a még nem oltott csecsemők között magas a szamárköhögéses esetek száma. Afertőzésforrása rendszerint valamelyik szülő, akinél az elhúzódó köhögés hátterében valójában szamárköhögés áll. Emiatt a felnőttkorra kialvófélben lévő immunitás megerősítésre szorul.


Fontos lehet a meningitis elleni oltás ismétlése is, mivel ajárványos agyhártyagyulladáselőfordulásának nemcsak csecsemőkorban, hanem serdülő-fiatal felnőttkorban is van egy előfordulási csúcsa. Ezért van, hogy a csecsemőkorban ajánlott, hosszabb távú védettséget nem adó oltás megismétlését egyre több európai országban javasolják fiatal felnőtteknek is. Ha valaki más országba látogat - különösképpen, ha pl. Afrikába -, akkor az oltás kiterjesztettebb típusát célszerű beadatni.

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.