Korábban serdülnek a lányok

Majdnem egy évvel korábban kezdődik a lányok serdülése, mint 40 évvel ezelőtt - állapította meg egy dán kutatás.

A koppenhágai Rigshospitalet kórház kutatói megállapították, hogy a mell mirigyszöveteinek kialakulása évtizedenként mintegy három hónappal kezdődik korábban az 1970-es évek óta.

A pubertás a lányoknál általában 9-13, a fiúknál 9-14 éves korban kezdődik, egy sor nemzetközi tanulmány szerint azonban a serdülés átlagéletkora csökkenőben van.

tinédzser, serdülőkor, serdülő, lányok, fiatalok, mellnövekedés, első menstruáció, korai érés, nővé válás
tinédzser, serdülőkor, serdülő, lányok, fiatalok, mellnövekedés, első menstruáció, korai érés, nővé válás

Világrészenként is eltérőek az adatok

A szakértők szerint a lányok serdülése kezdetének nem az elsőmenstruációa legjobb jele, hanem a mell mirigyszövetének növekedése. Az első menstruáció időpontja ugyan a 20. század elején tolódott korábbra, azóta viszont nem változott sokat.

Mikortól kóros a korai serdülés? A válaszért kattintson ide!

Az új tanulmányban Alexander Busch és kollégái 38 kutatást elemeztek, amelyek 2019 közepe előtt születtek és a mellszövet növekedésének indulásáról tartalmaztak adatokat. Megállapították, hogy 1977 és 2013 között évtizedenként három hónappal tolódott korábbra a lányok pubertásának kezdete. Arra is rájöttek, hogy a mellnövekedés kezdete nemcsak évtizedenként, de világrészenként is eltért: Európában 9,8 és 10,8, Afrikában 10,1 és 13,2, az Egyesült Államokban pedig 8,8 és 10,3 éves kor közé esett.

Ugyan az egyre korábbi serdülés okait nem elemezték, a szakemberek úgy vélik, hogy a magasabbtesttömegindexösszefügg a mellszövet növekedésének korábbi kezdetével. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sok tanulmány szerint a környezetben előforduló vegyi anyagok is befolyásolhatják a hormonok által irányított folyamatot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső