Jelek, hogy túl szűk a melltartó

Ha az alábbiakat tapasztaljuk egy melltartónk viselése során, egészségünk érdekében jobb lesz mielőbb lecserélni.

Kell-e éjszakára melltartót felvenni? Részletek itt.

Amikor beszerzünk egy mutatós melltartót a megszokott méretben, könnyen lehet, hogy röviddel a felvétele után mégis úgy érezzük, valami nincs rendben. Kényelmetlen lehet, szoríthat, bevághat, esetleg a mozgásban is korlátozhat. Lehet, hogy a választott darab anyaga vagy pántja nem megfelelő, esetleg elnéztük a méretet. De az is előfordulhat, hogy a bezártságban felszedett vagy leadott néhány kiló miatt változott a kosárméretünk.

De honnan tudhatjuk biztosan, hogy a melltartónk túl szűk? A következő jelek egyértelműen jelzik, hogy egy kényelmesebb, jobban passzoló darabra kellene cserélnünk régi vagy új kedvencünket.

Miről ismerhető fel, ha túl szűk a melltartó?
Miről ismerhető fel, ha túl szűk a melltartó? Fotó: Getty Images

Fizikai tüneteket is okozhat

Túl szűk melltartóról árulkodik, ha a melltartó alsó része, illetve merevítős melltartó esetén a merevítődrót nem illeszkedik szépen a mellek alá, hanem eláll a mellkastól, akárcsak az, ha a mellek előre vagy oldalirányba kicsúsznak belőle. Ez nemcsak nem szép látvány, hanem a nap folyamán nagyon kényelmetlen és kellemetlen is lehet, egyszersmind folyamatos igazgatással jár.

Ezen kívül a túl szűk melltartó akár fizikai panaszokat is okozhat: refluxos tünetek, váll- és hátfájás, valamint bőrproblémák, kiütések is jelentkezhetnek. Utóbbi lehet például dermatitisz, hőkiütés, csalánkiütés vagy szőrtüszőgyulladás - ezek hátterében egyaránt a szűk anyag okozta irritáció áll.

Mit tehetünk, hogy jobban passzoljon a melltartó?

Érdemes állítani a pánton. Akkor jó, ha összecsatolva nem ugrik fel a hátpánt, hanem nagyjából hátközépnél marad, miközben a fehérnemű a melleket jól tartja, egyben nem túl szoros. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy hátul ne a legszorosabbra próbáljuk összecsatolni, hanem eggyel kijjebb kapcsoljuk be. Ha már így is a legutolsó lehetőséget használjuk, érdemes beszerezni egy hosszabbítót a hátsó pánthoz.

Aki biztos a méretében, annak sem árt, ha néha felpróbál más méretet is, hiszen a mellek mérete nemcsak a fent már említett súlycsökkenés vagy -gyarapodás miatt változhat, hanem számos más ok is állhat a háttérben. Ilyenek például a hormonális változások, a várandósság vagy az idő múlása is. Érdemes ezekre is gondolni, és ha szűknek érezzük a melltartónkat, nagyobb kosárméretet is felpróbálhatunk. Ahogy ugyanis ruhából vagy farmernadrágból, úgy melltartóból is szükségünk lehet néhány eltérő méretezésű darabra.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: