Jelek, hogy túl szoros a melltartónk

A nem megfelelő méretű melltartóval korántsem csak annyi a probléma, hogy kényelmetlen viselni. Egy rosszul megválasztott darab hosszú távon akár egészségügyi problémákat is okozhat.

Egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy jó melltartót használjunk, sokan viszont az útmutatások ellenére is rosszul választanak. Nagyon fontos tehát, hogy időben felismerjük annak jeleit, hogy nem megfelelő méretet hordunk.

Irritált, sebes bőr

Ha bőrünk a melltartó vonalában kidörzsölődik, irritált, esetleg kiütéses vagy kisebesedik, akkor szinte biztos, hogy túlságosan szűk darabot választottunk - figyelmeztet a HealthLine összefoglalója. Ez azért is rossz, mert így a sérült bőrbe sokkal könnyebben bejuthatnak a különféle baktériumok és kórokozók, ennek következtében pedig szőrtüszőgyulladás vagy gombásfertőzésis kialakulhat.

melltartó, fehérnemű, szűk melltartó, női egészség
Egy rosszul megválasztott melltartó egészségügyi problémákat is okozhat. Fotó: Getty Images

Reflux

Ha savas refluxunk lett, illetve a már meglévő refluxunk súlyosbodott, az szintén lehet egy rendszeresen viselt, túlságosan szoros melltartó hibája. Általánosságban a túl szoros öv, ruházat, illetve alakformáló és egyéb fehérnemű nyomást helyez a gyomorra és a gyomorszájra, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a gyomortartalom visszakerüljön a nyelőcsőbe.

Hát-, nyak- és fejfájás

Ha fáj a felsőtestünk, esetleg hátfájást, nyakfájást vagy fejfájást tapasztalunk, az is lehet amiatt, hogy a melltartónk túl kicsi. Amellett, hogy a szűk darabok gátolhatják a keringést a felsőtestben, egy rosszul kiválasztott melltartó aránytalan terhelést is róhat a gerincre, illetve a hát izmaira.

Állandó igazgatás

Kinek milyen melltartó kell? Kattintson a válaszért!

Szintén nem megfelelő méretű melltartóra utal, ha folyamatosan igazgatnunk kell akár a pántjait, akár a kapcsos részét, mert mozgás közben elcsúszik. A rossz fehérneműválasztás jele továbbá, ha a kebleink folyamatosan "kimásznak", kicsúsznak a melltartóból - ezért érdemes egy kicsit mozogni is egy új melltartóban, mielőtt megvásárolnánk. Ha a mellek nem férnek el kényelmesen a kosárban, illetve oldalt vagy felül kibuggyannak, akkor pedig biztosan túl kicsi méretet választottunk. Ez akkor is igaz, ha hónaljban, illetve a hátrésznél túlságosan bevág a fehérneműnk.

Tuti tippek a jó választáshoz

Kevesen tudják, de érdemes többféle méretű melltartót vásárolni, mert egy menstruációs cikluson belül a hormonális állapottól függően minimálisan változhat a mellméret, illetve a különféle fazonokból sem feltétlenül ugyanolyan méretűre van szükségünk. Ezen kívül a pántok, illetve a körméret igazításával, módosításával, és melltartóbővítő használatával is sokat javíthatunk a fehérnemű tartásán, illetve a komfortérzetünkön.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: