Ingyenes lesz a menstruáció Bécsben

A vécépapír és a kéztörlő mellett a következő tanévtől kilenc bécsi iskolában betét- és tamponautomata is bekerül a mosdók alapfelszerelései közé. A kezdeményezés célja, hogy valódi esélyegyenlőséget teremtsenek, levéve a stigmát a menstruációról.

2021 szeptembere és októbere között minden 5 és 20 év közötti bécsi gyereket és fiatalt arra biztattak, hogy osszák meg az ötleteiket, miként lehetne Bécs még gyermekbarátabb város. Az egyik legtöbbet támogatott projekt az „Ingyenes menstruáció” lett, amelyet a Gyerek- és Ifjúsági Parlament után a Bécsi Közgyűlés is megszavazott – írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Marina Hanke (ifjúsági szóvivő, bécsi SPÖ) és Dolores Bakos (ifjúsági szóvivő, bécsi NEOS)
Bécs kilenc iskolájában is ingyenes elérhetővé tesznek a lányok számára tamponokat, betéteket. Fotó: neos.eu

A 2023/2024-es tanévtől kilenc bécsi iskolában negyven betét- és tamponautomatát szerelnek fel, ahonnan a diákok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket. „Még a világ olyan gazdag országaiban is, mint Ausztria, élnek olyan nők és lányok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a menstruációt. Az nem lehet, hogy anyagi okokból le kelljen mondaniuk az intim higiéniás termékekről, vagy azzal spórolnak, hogy minél kevesebbet használnak belőlük. Csak akkor beszélhetünk igazi esélyegyenlőségről, ha a lányok ilyen gondok és félelmek nélkül vehetnek részt a társadalmi életben” – mondta Dolores Bakos, a liberális bécsi NEOS ifjúsági szóvivője a projekt kapcsán.

Skóciában már 2022 nyarán bejelentették, hogy a közintézményekben ingyenes elérhetőek lesznek a női higiéniai termékek. Magyarországon még megoldásra vár a menstruáció szegénység problémája.

Ausztriában a nők átlagosan évi 90 eurót költenek menstruációs termékekre. A mostani projektet a város által gyermek- és ifjúsági célokra biztosított „Milliók az ifjúságnak” elnevezésű participatív költségvetésből finanszírozzák, amelynek felhasználásáról a bécsi gyerekek és fiatalok bevonásával döntenek. „Azzal, hogy az iskolákban a mindennapok részeként minden tanuló számára láthatóvá tesszük ezeket az intim higiéniás termékeket, a menstruáció egyre kevésbé számít majd tabutémának” – emelte ki a projekt másik előnyét Marina Hanke, a bécsi SPÖ ifjúsági szóvivője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra