Sportolással meghosszabbíthatjuk az életünket

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a rendszeres testedzés jó hatással van az egészségre, ám egy friss kutatás szerint a rákbetegek várható élettartamát is növeli.

A chicagói Loyola Egyetem Stritch Orvosi Iskolájának eredményei szerint azok a férfiak, akik hetente több mint 12 600 kalóriát égettek el mozgással, csaknem felére csökkentették a betegség miatti halálozás kockázatát. A mostani eredmény alátámaszt egy korábbit, mely szerint a fizikailag legaktívabb ráktúlélőknek van a legkisebb esélyük a rák vagy szívbetegség miatti halálozásra. Az egyesült államokbeli intézmény ezúttal 1 021 férfit vizsgált, akiknek az átlagéletkora 71 év volt, és korábban rákot diagnosztizáltak náluk.

A legújabb vizsgálat rámutatott, hogy a hetente legalább 12 600 kalóriát mozgással elégetőknél 48 százalékkal alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik csak 2 100-at használnak föl.

A társszerzőként közreműködő Dr. Kathleen Wolin hozzátette, hogy a legtöbb ráktúlélő életkilátásait a korai diagnózis és a megfelelő kezelés javítja elsősorban. "A fizikai erőkifejtést valóban ajánlani kellene az élettartam növelésének érdekében" - magyarázta a szakértő a Journal of Physical Activity & Health című szakfolyóirat hasábjain.

Javítja a túlélés esélyt a sport. Fotó: Europress

Míg korábban számos kutatás rámutatott, hogy az egészséges emberek várható élettartamát jelentősen növeli a rendszeres mozgás, ez az első olyan vizsgálat, amely kifejezetten rákbetegekre fókuszál.

A tudósok a Harvard Egyetem öregdiákjainak adatait használták föl, akik 1916 és 1950 között voltak az intézmény hallgatói, s 1988-ban kérdőívet töltöttek ki a testmozgási szokásaikra vonatkozóan. Válaszoltak például arra, hogy milyen gyakran sétálnak, lépcsőznek vagy sportolnak. Az adatfelvételt 1993-ban megismételték, és 1998-ig figyelemmel kísérték a résztvevőket - az eredmények az így nyert következtetések levonásával születtek.

Magyarországon a lakosság 77%-a nem mozog rendszeresen (Eurobarometer, 2010), ami rendkívül rossz arány. Márpedig a mozgásszegény életmód kedvezőtlenül hat az emberek életminőségére és életesélyeire is, számos betegség megelőzhető lenne a rendszeresen végzett testmozgással. A felnőtt magyar lakosság egészségi állapotáról egyértelműen árulkodó adat a várható élettartam. A Magyar Sporttudományi Társaság 2011-ben publikált kutatása szerint ma hazánkban ez 73 év, míg a skandináv országokban és Ausztriában 80 év, de az EU országok 76 életévnyi átlaga is meghaladja a miénket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra