Mutatjuk, ilyen a jó iskolatáska

Az iskolatáska - különösen a kisiskolásoknál - az egyik olyan szükséges eszköz, amelynek megfelelő voltára komolyan figyelni kell, különben a gyermeknek fájdalmat, rosszabb esetben egészségkárosodást okozhat a viselése.

A helytelenül hordott, nem megfelelő vagy túl nehéz iskolatáskák jelentősen megnövelik a kényelmetlen érzet, a fáradtság és a mozgásszervi fájdalmak veszélyét - mondta el dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa . Egy nem kényelmes vagy nem az alkathoz illeszkedő táska ugyanis szinte biztosan egészségi problémához, főként hát- és vállfájdalomhoz fog vezetni.

Ezek alapján felvetődik, hogy van-e orvosi szempontból optimális táskakialakítás, s melyek ennek a jellemzői? Igen, van. A jó táska nem lehet hosszabb és szélesebb, mint a gyerek törzse. Körülbelül a lapocka felső szélénél kell, hogy legyen a teteje és legfeljebb a derékrészig szabad érnie az aljának. A klasszikus kétpántos iskolatáskát úgy kell hordani, hogy mindkét pánt használatban legyen, mert csak így lehet egyenletes a súly elosztása. Ideális, ha a táskán hevederek is vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a vállpántok belemélyedjenek a vállba.

Az is hasznos, ha a hátrész stabilan illeszkedik a törzshöz és a táska hátrésze párnázott, hiszen ez kettős támogatást ad a viselőjének, extra segítséget jelent a hátnak és megvédi azt az esetlegesen élesebb könyvsarkak szúrásától. Ha van a táskának deréktájon becsatolható pántja, az is jelentősen megkönnyíti a váll és a nyak terhelését és segít megtartani a gyerek egyensúlyát, éppen úgy mint a túrahátizsákoknál. Azt is fontos tudni, hogy a táska nem lehet túl nehéz, egy gyereknek optimális esetben csupán a saját súlyának 10-12 százalékát cipelheti a hátán.

A nem megfelelő iskolatáska egészségkárosodáshoz is vezethet
A nem megfelelő iskolatáska egészségkárosodáshoz is vezethet

Amikor a szülők táskát választanak több szempontot is mérlegelniük kell, ha különbséget akarnak tenni a jó és a rossz táska között. Először is a méret miatt érdemes a gyerekkel együtt választani, vagy olyan darabot venni, amit cserélni lehet, ha nem megfelelő. Középiskolásoknál már lehetünk megengedőbbek. A mellkason átvetett táska nem kifejezetten rossz, bár az oldalakat váltogatni kell, viszonylag röviden kell tartani a pántot és így nem szabad túl nagy súlyt hordani.

A szülőknek érdemes róla meggyőződniük, hogy a gyerek nem hurcol felesleges dolgokat és ha szükséges, a tanárokkal is érdemes egyeztetni az iskolában hagyható könyvekről. Bepakolásnál arra kell törekedni, hogy a nehezebb könyvek kerüljenek a háthoz közelebb, a könnyebb dolgok pedig a táska másik felére. Fontos, hogy a test középvonalához közel és minél feljebb kerüljenek a tanszerek, mert így kevésbé hatnak a káros erők a gerincre.

Figyelem, lopakodva jön a gerincferdülés!

A mozgásszegény életmód, az egész napos tanulás, a rossz vagy rosszul hordott táska miatti fájdalom okozta kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami többnyire a kamasz lányoknál jelentkezik. Ezen kívül előfordulhat még, hogy a gerincferdülés valamilyen veleszületett betegség, rendellenesség tüneteként jelentkezik, de leggyakrabban ismeretlen eredetű, úgynevezett idiopathiás scoliosisról beszélünk. Ha tehát azt tapasztaljuk a gyereken, hogy könnyen fárad, hanyagul, "rosszul" tartja magát (például egyik válla lejjebb áll, mint a másik, ferde, görnyedt), fáj a háta, furcsa a járása, mindenképpen forduljunk szakemberhez - sorolta fel a tüneteket dr. Dobos Márta. Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát a ritkább, súlyos eseteket kivéve nem indokolt az iskolai testnevelés alóli felmentés, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti. Ha időben felismerjük a problémát és a szakszerű kezelést kiegészítjük a gyógytornász által betanított és otthon naponta végzett gerinctornával és úszással, a gerincferdülés gyógyítható is lehet, az állapotromlás megelőzhető.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: