De nehéz az iskolatáska

A Lancet című angol orvosi folyóiratban olasz szerzők számolnak be arról, hogy a fiataloknál egyre gyakrabban lépnek fel keresztcsonttáji fájdalmak. Lényeges tényezők a naponta hordandó iskolatáskák.

Sok olasz iskolás gyermek legalább egyszer hetenként olyan táskát hord, amely nehezebb testsúlyának 30 %-ánál.

237 milánói 12 éves iskolás gyermeknél hat előre nem közölt napon megmérték iskolatáskájuk súlyát és összehasonlították a testsúlyukkal. A napi teher átlagosan 9,3 kg volt és ez megfelel az átlagos testsúly 22 %-ának. Az átlagos maximális teher 11,5 kg volt ( a testsúly 27,5 %-a ). Ennek az értéknek megfelelően egy 80 kg súlyú férfinél a maximális teher 17,6, illetve 22 kg lenne, egy 60 kg súlyú nőnél pedig 13,2 , illetve 16,5 kg.

Egyes gyermekek terhelése 16,3 kg-ig terjed, az iskolatáska elérheti a testsúly 46,2 %-.át. Az iskolás gyermekek részére nincs határérték a teherhordásra, az ajánlások ( a testsúly 10-15 %-a ) tudományosan nincsenek alátámasztva és a mindennapi életben nyilvánvalóan lényegesen túllépik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció