Kiderült, miért jó a vegán fehérje

A vegán fehérje ugyanolyan hatékonyan támogatja az izomépítést, mint az állati fehérje – igazolták egy brit kutatócsoport eredményei. Ráadásul bolygónkat is védjük a húsmentes étrenddel.

A gombákból származó mikoprotein ugyanolyan hatékonyan támogatja az izomépítést az ellenállási edzés során, mint az állati fehérje – derül ki az Exeteri Egyetem új tanulmányából. A Journal of Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, amely azt vizsgálja, hogy a mikoproteinben gazdag vegán étrend ugyanolyan mértékben támogathatja-e az izomnövekedést az ellenállóképességi edzés során, mint a mindenevő étrend. A kutatást azért végezték el, mert világszerte egyre többen iktatják ki az állati fehérjét az étrendjükből.

A vegán fehérje ugyanolyan hatékonyan támogatja az izomépítést, mint az állati fehérje. Fotó: Getty Images
A vegán fehérje ugyanolyan hatékonyan támogatja az izomépítést, mint az állati fehérje. Fotó: Getty Images

A mikoprotein a kulcs

A kísérlet két szakaszra oszlott: az elsőben 16 egészséges fiatal felnőtt háromnapos vegán vagy mindenevő étrendet tartott. Eközben a résztvevőkön részletes anyagcsere-méréseket végeztek. A második fázisban 22 egészséges fiatal felnőtt tízhetes intenzív edzésprogramban vett részt, miközben magas fehérjetartalmú mindenevő étrendet vagy mikoproteinben gazdag vegán étrendet tartott. Az eredmények hasonló izomtömeg- és erőnövekedést mutattak mindkét étrend hatására. A magas fehérjetartalmú mindenevő étrendet folytató csoport 2,6 kilónyi teljes testtömeget épített fel, míg a vegán étrendet folytató csoport 3,1 kilónyit. Mindkét csoport combizmainak mérete ugyanannyival, több mint 8 százalékkal nőtt a kísérlet során. Az eredmények alapján a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a magas mikoproteintartalmú vegán étrend ugyanolyan hatékony lehet az izomépítésben az ellenállásos edzés során, mint a magas fehérjetartalmú mindenevő étrend.

Az Exeteri Egyetem egy korábbi, 2020-ban közzétett kutatása szerint a mikoprotein nagyobb mértékben építi az izmokat, mint a tejfehérje, egy 2021-es tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a mikoproteinben gazdag vegán étrend támogatja az izomszövet fenntartását idősebb felnőtteknél. Ez a legújabb tanulmány azonban az első, amely közvetlenül összehasonlítja a mikoproteint a mindenevő étrenddel, beleértve a húst is, és mindezt a résztvevők mindennapi életének tíz hétig tartó időszakában.

Nem csak testünket, bolygónkat is védi

Jól ismert, hogy az izomépítés fokozható a magas fehérjetartalmú étrenddel. Korábban azonban nem volt világos, hogy a nem állati eredetű étrend és a nem állati eredetű fehérjeforrások, mint például a Quorn mikoproteinje ugyanolyan mértékben támogatják-e az izomépítést az ellenállóképességi edzés során, mint a mindenevő étrend és az állati eredetű fehérjeforrások – kommentálta az eredményeket Dr. Alistair Monteyne. Az Exeteri Egyetem kutatója kiemelte, hogy eredményeik megerősítik: a mikoprotein az állati fehérjékhez hasonlóan képes elősegíteni az izomtömeg és az erő növekedését olyan fiatal felnőtteknél, akik rendszeresen végeznek ellenállóképességi edzést. "Most már bizonyítékokkal rendelkezünk arról, – talán többel is, mint bármely más alternatív fehérjeforrás esetében – hogy a mikoprotein hatékony fehérjetápanyag az izomzat fenntartásának és növekedésének támogatására" – erősítette meg.

A tanulmány azután készült, hogy szintén az Exeteri Egyetem kutatói megállapították:  a növényi eredetű fehérje egyike lehet annak a három "szuperhajtóerőnek", amely reményt adhat az éghajlatváltozás elleni áttörésre. Ezek gyakori fogyasztása hatására ugyanis csökkennek az állattenyésztésből származó kibocsátások is. „Egyre többen követik a húsmentes étrendi tanácsokat egészségük és a bolygónk megmentéséért” – üdvözölte az egyre divatosabb étkezési szokásokat Tim Finnigan, a Quorn Foods tudományos tanácsadója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra