Káros a túl sok futás!

A testmozgás fontosságával mindenki tisztában van, ennek ellenére még mindig többségben vannak azok, akik semmit nem sportolnak. Azonban a túl sok mozgás is káros lehet a szervezetünkre. Pontosan mennyi az elegendő?

Ideális esetben napi fél óra mozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, illetve a testi és lelki állapotunk javításához. Egyes szakemberek szerint ennél kevesebb is elegendő lehet ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, mások szerint ez csak a minimum, aminél mindenképpen többet kell mozogni ahhoz, ha valódi eredményekre vágyunk. Egy nemrég megjelent dán kutatás szerint azonban a túl sok edzés is káros, legalább annyira, mintha valaki semmit nem sportolna.

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint azok, akik hetente négy óránál többet futottak gyors tempóban, ugyanolyan eséllyel haltak meg a kutatás 12 éves időtartama alatt, mint azok, akik egyáltalán nem sportoltak.

Az összefüggés akkor is megmaradt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A kutatás szerint azok voltak a legegészségesebbek (vagyis náluk volt a legalacsonyabb a halálozás ebben az időszakban), akik nagyjából heti három alkalommal futottak, összesen 1 és 2,4 órát, lassú vagy közepes tempóban. Még azoknál is magasabb volt a halálozás aránya, akik közepes tempóban futottak, heti 2,5 – 4 órát.

A kertészkedés vagy a séta is hozzájárulhat ahhoz, hogy ritkábban alakuljon ki krónikus betegség. Részletek itt! „Azt várnánk, hogy minél többet sportol valaki, annál jobbat tesz az egészségének” – mondta Jacob Marott, a Frederiksberg Hospital kutatója, a tanulmány egyik szerzője. „De úgy találtuk, hogy a közepesen sokat edzők nem profitáltak többet, mint azok, akik ritkábban mozogtak. Ez azt jelenti, hogy felül kell vizsgálnunk a sportolásra vonatkozó javaslatokat.”

A túl sok mozgás, például a túl sok futás is káros lehet a szervezetünkre

A túl sok edzésnek számos negatív hatása lehet, többek között megváltoztathatja a szív és a vérerek struktúráját és működését – korábbi kutatások már bizonyították, hogy a hosszútávfutóknál és a kerékpárosoknál nagyobb a szívritmuszavar, illetve a szívmegnagyobbodás kialakulásának esélye. Marott szerint a túl sok sportoláshoz is kötődő cselekedetek is veszélyeket hordozhatnak magukban, például azoknál, akik sokat sportolnak a szabadban, azoknál megnőhet a bőrrák kialakulásának esélye. Ezek is hozzájárulhattak a kutatási időszak alatt megnövekedett halálozásokhoz is.

„Ha szeretnénk jót tenni a szervezetünkkel, akkor sportoljunk rendszeresen, de tartózkodjunk a szélsőségektől. A heti háromszori, lassabb tempójú kocogásnak számos pozitív hatása van, és nem is elérhetetlen teljesítmény” – foglalta össze Marott.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)