Javítja a mozgáskoordinációt a jóga

Harmadára csökken az elesésből származó sérülések száma azoknál az idősebb személyeknél, akik jógáznak vagy tai chiznak, mivel ezek a sportok mind az izomzatra, mind az egyensúlyérzékre jótékony hatással vannak.

Az 65 év felettiek körében háromból egyen már biztosan estek el, vagy törték el valamijüket, ami idős korban különösen veszélyes lehet. Francia kutatók annak jártak utána, vajon a jóga vagy a tai chi segíthet-e ezeken az embereken, ezért tíz korábbi vizsgálat adatait nézték át, melyek összesen több ezer, átlagosan 76 éves személyt kísértek figyelemmel.

A kutatás során megállapították, hogy azok az idősek, akik a fentiek közül valamelyik sportot rendszeresen űzték, nem csupán ritkábban estek el, de ha elestek, kevésbé sérültek meg, mint azok, akik nem vettek részt ilyen gyakorlatokon. Az adatok azt mutatták, hogy a tai chizó idősek 37 százalékkal ritkábban sérültek meg esés során, 43 százalékkal ritkábban szenvedtek súlyos sérülést, és 61 százalékkal csökkent az esélye annak, hogy valamelyik testrészük eltörjön.

65 év felett is segít a jóga

A párizsi Paul Brousse Kórház munkatársai számos korábbi vizsgálat eredményeit átolvasva azt a következtetést vonták le, hogy a fenti két sport mellett minden egyéb olyan tevékenység, amely jótékonyan hat az egyensúlyérzékre - legyen az akár a sétálás vagy a keringőzés - csökkenti az esélyét az esetleges eleséseknek, illetve az azokból következő sérüléseknek.

Hatvanéves kor felett az alacsonyabb intenzitású, minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák javasolhatók, így például az úszás, a vízi torna, a kerékpározás, a gyaloglás, a kocogás, a táncolás. Szerencsésebb, ha mindezeket valamilyen közösségben, társaságban űzi az illető, így lelkileg is karbantartó hatásúak. A természetjárás, a kirándulás csodálatos élmény - társas testedzés gyaloglás közben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)