Javítja a mozgáskoordinációt a jóga

Harmadára csökken az elesésből származó sérülések száma azoknál az idősebb személyeknél, akik jógáznak vagy tai chiznak, mivel ezek a sportok mind az izomzatra, mind az egyensúlyérzékre jótékony hatással vannak.

Az 65 év felettiek körében háromból egyen már biztosan estek el, vagy törték el valamijüket, ami idős korban különösen veszélyes lehet. Francia kutatók annak jártak utána, vajon a jóga vagy a tai chi segíthet-e ezeken az embereken, ezért tíz korábbi vizsgálat adatait nézték át, melyek összesen több ezer, átlagosan 76 éves személyt kísértek figyelemmel.

A kutatás során megállapították, hogy azok az idősek, akik a fentiek közül valamelyik sportot rendszeresen űzték, nem csupán ritkábban estek el, de ha elestek, kevésbé sérültek meg, mint azok, akik nem vettek részt ilyen gyakorlatokon. Az adatok azt mutatták, hogy a tai chizó idősek 37 százalékkal ritkábban sérültek meg esés során, 43 százalékkal ritkábban szenvedtek súlyos sérülést, és 61 százalékkal csökkent az esélye annak, hogy valamelyik testrészük eltörjön.

65 év felett is segít a jóga

A párizsi Paul Brousse Kórház munkatársai számos korábbi vizsgálat eredményeit átolvasva azt a következtetést vonták le, hogy a fenti két sport mellett minden egyéb olyan tevékenység, amely jótékonyan hat az egyensúlyérzékre - legyen az akár a sétálás vagy a keringőzés - csökkenti az esélyét az esetleges eleséseknek, illetve az azokból következő sérüléseknek.

Hatvanéves kor felett az alacsonyabb intenzitású, minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák javasolhatók, így például az úszás, a vízi torna, a kerékpározás, a gyaloglás, a kocogás, a táncolás. Szerencsésebb, ha mindezeket valamilyen közösségben, társaságban űzi az illető, így lelkileg is karbantartó hatásúak. A természetjárás, a kirándulás csodálatos élmény - társas testedzés gyaloglás közben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)