Így tehetjük változatosabbá a gyaloglóedzéseket

Egyre többen választják sporttevékenységként a rendszeres tempós sétát, gyaloglást, de gyakori kifogás, hogy nem találják elég változatosnak, ezért hamar ráunnak. Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel kicsit megvariálhatjuk és feldobhatjuk a gyaloglóedzéseinket.

A gyaloglás olcsó, szinte bárhol csinálhatjuk és nem kell hozzá speciális felszerelés sem, nem véletlen, hogy annyira népszerű mozgásforma. Ráadásul éppen annyi előnye van, mint a kocogásnak vagy az intenzívebb edzéseknek. Ha kicsit már monotonnak érezzük a gyaloglóedzéseinket, esetleg úgy gondoljuk, hogy fizikailag már nem jelentenek elég nagy kihívást, akkor is vannak dolgok, amiket kipróbálhatunk - következzenek a Healthline cikkében olvasható tippek!

Tényleg égethetünk zsírt a gyaloglással? Kattintson , és kiderül!

Extra terhelés

Ha karsúlyokat vagy súlyövet viselünk séta közben, azzal remekül növelhetjük a mozgás intenzitását. A szakértők szerint a súlyok bevezetésével érdemes óvatosnak lenni, és a fokozatosság elvét követni. Először vagy rövidítsük le a gyaloglás távját vagy idejét, vagy ne viseljük végig a súlyokat. Ami fontos, hogy semmiképp se lábsúlyokat hordjunk séta közben, mert így aránytalan terhelés érheti a láb izomzatát, ami miatt megnő az egyensúlyvesztés, a túlerőltetés, illetve az esetleges sérülések veszélye.

gyaloglás séta tempós séta edzés sport mozgás
Gyaloglás közben váltogassuk bátran a tempónkat! Fotó: Getty Images

Ejtsünk útba egy kondiparkot

Az is jó ötlet, ha olyan sétaútvonalat választunk, ahol útba esik egy szabadtéri kondipark, és itt megállunk egy gyors, 15-30 perces mini felsőtestedzésre vagy egyéb saját testsúlyos edzésre. Az unalom leküzdésében sokat segíthet,ha találunk magunknak egy sporttársat, akivel - ha nem is minden alkalommal, de hetente néhányszor - közösen gyalogolunk egy jó nagyot. Ez kutatások szerint a mentális egészségünkre is pozitívan hat, ráadásul azok, akik párban, vagy csapatban edzenek, kevésbé hajlamosak feladni a rendszeres sportolást.

Váltott tempóban

Az is segíthet, ha intervall edzést csinálunk a sétákból, és meghatározott időtartamonként váltogatjuk a mozgásunk tempóját - számos olyan, mobiltelefonra letölthető applikáció létezik már, ami ebben segítséget nyújthat. Ugyancsak jó ötlet, ha nem ugyanazon az útvonalon sétálunk minden nap, hanem van legalább 3-4 opciónk, és azokat váltogatjuk. Az egyik lehetőleg olyan legyen, amiben egy kicsit több a hegy- és lejtmenet, ez is segít intervall edzést csinálni a megszokott sétánkból. Kereshetünk olyan helyet is, ahol hosszabb lépcsősorok vannak, ha a térdünk és az ízületeink engedik, iktassunk be egy kis lépcsőzést, ezzel extra kalóriákat is égethetünk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)