Hogy ne csússzunk anyagi csődbe...

A sí az egyik legszebb sport, ám nem veszélytelen, a snowboard hasonlóképp. Nem vagyunk elég gondosak és elővigyázatosak, így évek óta vezetik a sportbaleseti statisztikákat. Mindenképp érdemes biztosítást kötni, mielőtt útnak indulunk. De milyet és hol?

Ha nem sejtené az árakat

Egy komplikációmentes, szabályosan gyógyuló kartörés, lábtörés, kisebb agyrázkódás is komoly anyagi gondot okozhat, ha a sérült nem tud, vagy nem érez magában erőt arra, hogy lejusson a pályáról a parkolóba. A szállítás borsos árú szolgáltatás. A sí- és snowboard-baleseteink jelentős része külföldi terepen történik, tehát az ottani egészségügyi ellátást kell megfizetni. Jóllehet, havi járulék formájában itthon is fizetünk érte, a magyar egészségbiztosítási rendszer biztosítottjaiként eddig ritkán szembesültünk azzal, milyen költségeket jelent az orvosi ellátás egy-egy konkrét esetben. Külföldi ellátás esetén viszont egy összegben kell fizetni, és mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha baleset, sérülés ér. Ha egyetlen gyógyszert kell receptre kiváltanunk, már megérte az utasbiztosítás. Egy átlagos kartörés ausztriai ellátása még EU-állampolgári biztosítotti jogainkat igénybe véve is százezer forintos nagyságrendű tétel. Az Európai Utazási Biztosító (EUB) Zrt. adatai szerint egy tőlünk nyugatabbra történő lábtörés tarifája 3000-6000 euró közötti összeg a hazaszállítás költségei nélkül.

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az uniós országokban érvényes, az OEP-nél, egész pontosan a lakóhely szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztárnál kiváltható nemzetközi egészségbiztosítási kártya, csakhogy ez korántsem fedez minden költséget. Nézzük, mire nem elegendő az általunk leggyakrabban látogatott síterepeken:

Ausztriában minden egyes receptre felírt gyógyszer után 4,25 euró díjat, kórházi ápolásért napi 7,7-9 eurót, orvosi vizsgálat esetén minimum 13,46 eurót kell fizetni.

Franciaországban az orvosi kezelésre 30%, a gyógyszerek esetében 35-60% önrészt kell saját zsebből fizetni, a kórházi napok után pedig 20%-ot vagy 10,67 eurót.

Olaszországban az orvosi kezelésnél 36,13 euróig kell fizetni az önrészt, a gyógyszereknek pedig a teljes ár a károsult pénztárcáját terheli.

Szlovákiában az orvosi rendelőben vizitdíjhoz hasonló 20 SK-át kell fizetni sürgősségi ellátás esetén, a gyógyszerekre is 20 koronás díjat, és az ezen felül meghatározott önrészt. A sürgősségi kórházi ellátás 60 SK-ba, a napidíj pedig 50-be kerül.

Szlovéniában az orvosi ellátás után 5-20%-os önrész fizetendő. Könnyen kiszámolható, hogy egy olcsó lábtörés önrésze is 2-300 ezer forintra rúg. Nem fölösleges tehát utasbiztosítást kötni.

Kiegészítik egymást

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz, többnyire állami ellátás keretében működő orvoshoz, intézményhez lehet fordulni, és csak az orvosi ellátást téríti, míg az utasbiztosítással magánorvoshoz is, és járulékos, nem orvosi költségeket is elszámoltathatjuk. Remélhetőleg erre nem kerül sor, de ha szükséges, a halottszállítást is.

Az egészségbiztosítási kártya értékhatár nélkül fedezi az indokolt sürgősségi ellátást, de csak akkor, ha a helyi társadalombiztosítás is fizeti állampolgárainak azt a tételt. Ausztriában a helikopteres mentésnek csak egy részét fedezi a helyi társadalombiztosítási, Szlovákiában pedig egyáltalán nem.

Az utasbiztosítás minden költséget fedez, az önrészt is, de csak a szerződésben meghatározott összegig. Lényeges pont, hogy bizonyos tagállamokban a költségeket OEP-es kártyával a biztosítottnak kell megelőlegezni, s az egészségbiztosítás csak később téríti, az utasbiztosítás minden tagállamban azonnal fizet.

Az utasbiztosítóknál szinte mindig kizáró ok a 70 év feletti életkor, máshol a felső korhatárt 75 évben határozták meg, igaz, 65 év fölött már csak dupla díjért köthető. Sajnos, hiszen, nem is kívánhatnánk jobbat, minthogy minél többen legyenek idősen is jó erőben. A szomszédos Ausztriában nem ritka az ősz halántékú sporttárs. Egyrészt sejthető, hogy az idősebb korosztályt nem biztosítják szívesen, másrészt pont a sportbalesetekre nem jellemző, hogy az idősebbeket venné le a lábukról. Egyrészt, mert inkább csak a fiatalokat is megszégyenítő kondícióban és egészségi állapotban lévők szánják rá magukat a havas, jeges sportokra, másrészt azért, mert felelősebben, óvatosabban hódolnak a csúszás örömeinek, s ezt az életkorra bontott sportbaleseti statisztikák is alátámasztják. Mindenesetre az idősebbek számára különösen fontos az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása.

Választás az utasbiztosítási kínálatból

Az utasbiztosítók napi 400-700 forintért kínálják a biztonságot. Egyre több banknál köthető utazási biztosítás dombornyomott bankkártyához, máshol a biztosítást külön kell kötni, de a banki ügyfelek számára kedvezményes. A bankkártyához kötött utasbiztosítások díja a kártya érvényességének teljes idejére, általában egy évre 2500-4000 forintba kerül. Abszolút értékben nem többe, mint az utazás hetére kötött biztosítások, s ha valaki többet utazik, a napi költségeket tekintve biztos jobban megéri. Van olyan bank is, ahol a dombornyomott kártyához automatikusan, külön díj nélkül jár az utasbiztosítás. A nyújtott szolgáltatásokra pontosan rá kell kérdezni. Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is tartalmaznak, de kiderülhet, hogy csak külföldön. Külön kötött vagy bankkártyához járó, sítúrához mindenképpen olyat válasszunk, amelyik egy esetleges helikopteres szállítás 3-5 millió forintos költségét is állja. Több bank telebankjánál is tájékozódtunk. Szerencsés esetben nem küldenek tovább partnerbiztosítójukhoz, hanem közvetlenül is tudnak részletes információval szolgálni. Az ismert banknál évi 3000 forintos biztosítási összegért a sürgősségi orvosi költségeket baleset esetén 5, betegség esetén 7 millió forintig fizetik, a sürgősségi szállítást pedig 7 millióig térítik. Ez a célnak megfelelő, és jó árnak is számít.

A legtöbb biztosításhoz jogsegélyszolgálat, baleset esetén egy családtag utazási költsége is hozzátartozik 250-300 ezer forintig.

Mielőtt útnak indul

Mielőtt útnak indulna, a legfőbb teendő kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve ellenőrizni érvényességét. Az adott országra vonatkozó pontos szabályozást érdemes megkeresni az Országos Egészségpénztár internetes oldalán. Itt az új tagállamokról, Romániáról, Bulgáriáról még nem olvashatunk, de egyelőre nem gyakori sí-úticélok. Az előzetes tájékozódás azért is lényeges, mert az OEP oldalán megadott telefonszámok (40-200-347, külföldről a 4120431) csak munkaidőben adnak felvilágosítást, s a balesetek nem szigorúan reggel 8 és délután 16 óra között történnek. Mellesleg a telefon automatahangja a munkaidőre hivatkozik, azt azonban nem mondja meg. Olvasóinknak eláruljuk: hétfőtől péntekig 8 órától hétfőn, kedden, csütörtökön 14:30-ig, szerdán 17:30-ig, pénteken déli 12 óráig. Meg kell hagyni, ebben az időben is sok szerencse kell hozzá! Fel kell írni továbbá a másik, független utazásbiztosító sürgősségi esetben felhívható, éjjel-nappal hívható telefonszámát, és a kötvénnyel együtt elvinni magunkkal az útra. Célszerű ezeket az iratokat és a telefonszámokat a sídzseki belső zsebében magunkkal vinni a pályára, hogy ha orvosra, mentésre volna szükség, mindig kéznél legyenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: