+10° - +24°
Nincs front

Hogy kell enni sport mellett?

A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

A sporttáplálkozás építőkövei 

A táplálkozására valószínűleg mindenki odafigyel, aki komolyan veszi a sportot, az egészséget, ám míg a szabadidősportolók esetében elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit szem előtt tartani, addig élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése, a regenerálódás biztosítása, azimmunrendszertámogatása. Ugyanez igaz természetesen az amatőrökre is, akik komoly sportteljesítményre készülnek. 

A sporttáplálkozás ugyanazon építőkövekre épül, mint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát-bevitelre, a folyadékbevitelre, és szükség esetén étrend-kiegészítők fogyasztására. Vannak azonban olyan faktorok, amelyekhez a sportolóknak személyre szabottan kell igazodni.

Milyen tényezőket vesz figyelembe a sportdietetikus?

Sportág 

A sportágspecifikus táplálkozás felépítésében el kell különíteni az állóképességi-erő és az állóképességi-erő-gyorserő-küzdő sportágcsoportokat, hiszen természetesen más a tápanyagszükséglete egy maratoni futónak és egy súlyemelőnek, sőt egy sportágon belül is jelentősek lehetnek az egyéni eltérések. 

élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése
Élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése

Edzésidőszak

A sporttáplálkozás megtervezésénél, kivitelezésénél első szempont, hogy igazodjon a sportoló edzésidőszakához. Más étrendet igényel az alapozási időszak, a verseny előtti felkészülés, a verseny és a pihenés ideje. Az egyes szakaszokon belül annak is jelentősége van, hogy milyen egy-egy nap beosztása. Míg a terhelés (edzés vagy verseny) előtt a szénhidrát-dús, könnyen és gyorsan felszívódó, emészthető, alacsony zsírtartalmú ételeken van a hangsúly, illetve a megfelelő hidratáltsági állapot elérésén, addig a terhelés alatt a folyadékbevitelen, illetve szükség szerint az elektrolit- és szénhidrátpótláson. Terhelés után a szénhidrátraktárak feltöltése, az optimális fehérjebevitel és megint csak a folyadékpótlás a cél.

Életkor

Nyilvánvalóan más feltételeknek kell megfelelnie egy fejlődésben lévő fiatal szervezet étrendjének, mint egy élsportolóénak és egy senior sportolóénak, hiszen más az energia - és tápanyag-szükségletük, eltérő a regenerálódási idejük. Az utánpótlás korosztálynál nagyon fontos szempont, hogy a táplálkozásnak nemcsak a sportolás során leadott teljesítményt, az edzések fejlesztő hatását kell fedeznie, de a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell. Azért is kiemelt jelentőségű ennél a korosztálynál a gondosan felépített táplálkozás, mert az ekkor kialakult szokások az egész felnőttkort meghatározzák - akár élsportoló lesz valaki, akár nem.

A rendszeres testmozgás jelentős mértékben növeli a várható élettartamot, a túlzott mértékű sportolás azonban már kockázatot jelent a szív- és érrendszerre. Mit tanácsolnak a kardiológusok? Részletekért kattintson!

A sportdietetikus szerint az étrend-kiegészítők használatával ebben a korosztályban még óvatosan kell bánni, cél, hogy a szükségleteket a mindennapi étkezésből nyerje a fiatal.
Senior sportolók esetében máshol vannak a hangsúlyok, hiszen a sportdietetikusnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a test összetételének élettani változását, a "kopó" csontok, ízületek fokozott tápanyagigényét, a hatékonyságukat vesztő anyagcsere-folyamatokat, a fellépő-kialakuló betegségeket, gyógyszeres kezelésüket.

Nem

Sporttáplálkozásnál nem szabad megfeledkezni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználásáról és izomrost-szerkezetéről, a hormonrendszer működéséről. Itt nemcsak arról van szó, hogy más a szteroid-összetétel a két nemnél, de nők esetében a táplálkozást a menstruációs ciklushoz és a fogamzásgátláshoz is igazítani kell.

Speciális étrendek

A sporttáplálkozásban külön terület az olyan sportolók étrendjének összeállítása, akik valamilyen élelmiszert, élelmiszercsoportot nem fogyaszthatnak - többek közt allergia, intolerancia, genetikai-, illetve immunbetegség miatt. Ebben az esetben szükségszerű megfelelő szakember bevonása, és az általa felállított diagnózishoz kell alakítani az étrendet. 


Élsportolói teljesítményoptimalizálás

A sporttáplálkozás legfőbb célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyag- és folyadékbevitellel maximalizálja a fizikai teljesítményt, támogassa a felkészülést, segítse a versenyre időzített csúcsteljesítmény elérését, a regenerációt.

- Éppen ezért a versenyzőknél a táplálkozási tanácsadás nem egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal. A táplálkozást ugyanis igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz. Külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez és az időeltolódás miatt megváltozott napi ritmushoz igazítani. Mindezeket tekintetbe véve minden sportolónál kialakítható a teljesítményét legjobban támogató étrend - ismerteti Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag