Hó volt, hó nem volt: téli túrák Magyarországon

Az évek során egyre kevesebb havat látunk, a mesebeli havas tájon sétálás élménye, lassan feledésbe megy. Pedig egy téli túrán részt venni, kihagyhatatlan tapasztalat, annak, aki imádja a telet és annak is, aki jobban szereti a meleg szobát a zord időkben.

Ha viszont hó borítja a tájat és mindenképpen mozogni vágyunk, akkor ne késlekedjünk! Bár lehet, hogy komolyabb kihívásnak tűnhet, de megéri megtapasztalni, milyen is a hóban sétálni, kisebb-nagyobb lejtőkön néha túrabakancsban, néha más testrészünkön csúszkálni.
Ajánlott öltözet:
Masszív téli zokni (jó, ha van legalább egy váltás a hátizsákban)
Vízálló, magas szárú túrabakancs
Kamásli (lábszárvédő, amely az alsó lábszárunkat kíméli meg a beázástól, hidegtől)
Két pár kesztyű
Túranadrág, esetleg sínadrág (aláöltözettel)
Vízálló külső rétegek
Téli sapka és kapucnis kabát (sapkából is legyen váltásunk)
Polár vagy gyapjú ruházat (pulóver, aláöltözet, mellény)

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
  1. A réteges öltözködés elengedhetetlen. Az ajánlott váltás ruházat mellett, egyéni belátásunk és teherbírásunk szerint akár mindenből vihetünk magunkkal cserét.
  2. Egyedül ne induljunk el, mindig legyen velünk valaki! Veszélyes helyzet pillanatok alatt kialakulhat, ilyenkor a segítség kérése rendkívül fontos. Télen az időtényező különösen kiemelt, a kihűlés veszélye miatt. Amellett, hogy társaságban mindig jobban esik élményeket gyűjteni, akár egy nálunk tapasztaltabb túrázó felhívhatja a figyelmünket apróbb hibákra is.
  3. Minden helyzetre meg kell próbálnunk készülni, ezért még akkor is, ha ez egy olyan útvonal, amelyen állandóan túrázunk, és ismerjük az útvonalat, mindig fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre. Ez magában foglalja a nyomvonaltérképet és az alapvető túlélési eszközöket, mint például az elsősegélynyújtó készletet, iránytűt, kést, mobiltelefont és GPS nyomkövető eszközt.
  4. Ha állandó gyógyszereket szedünk, mindenképpen vigyünk magunkkal tartalék mennyiséget!
  5. Étel és folyadék akár nagyobb mennyiségben is legyen nálunk a biztonság kedvéért. Fehérje, zsír és kalória utánpótlás miatt szárított gyümölcsök, diófélék, granola szeletek segíthetnek gyorsan és hatékonyan. Tévhit, hogy a hidratálás ilyenkor kevésbé fontos. A testhőmérséklet szinten tartása megfelelő folyadékpótlás nélkül nem biztonságos.
  6. Túrabakancsunk talpára „hóláncot” is beszerezhetünk. Az eszköz pontosan ugyanúgy működik, mint az autók gumiján, csak ezt a bakancs talpára tudjuk felszerelni. Nagy segítséget nyújthat egy meredekebb csúszós lejtőn, vagy akár a fagyottabb hórétegen sétálás közben is.
  7. Alaposan nézzük át az időjárás előrejelzéseket a helyszínről, ahol túrázunk. A hóviharok, vagy a korlátozott látási viszonyok és a zuhanó hőmérséklet megváltoztathatja a várt körülményeket. Mindig kövessük nyomon a legfrissebb időjárás-előrejelzést a túrát megelőző napon és a kirándulás napján. Ez segíthet eldönteni, hogy a túrát el kell-e halasztani, mennyi időt tölthetünk nyílt terepen, és mit vigyünk magunkkal a biztonság érdekében.
  8. Induljunk el korán, mert nem tudhatjuk, mikor kell visszafordulni. Télen rövidebbek a nappalok, így korán kell indulnunk, ha túrát tervezünk. Napnyugtakor a sötétség gyorsan beállhat, és veszélyes helyzetet teremthet, ha nem vagyunk rá felkészülve. A fejlámpa hasznos és könnyű, jobb, ha mindig van nálunk.

A talpunk alatt ropogó hó, mögöttünk a lábnyomaink és a kristálytiszta levegő nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is gyógyír. A fizikai mozgás és a külső hőmérséklethez való alkalmazkodás immunerősítő hatású. Számítsunk rá, hogy leülni a tervezett úton nemigen lesz lehetőségünk, ezért a hátizsákunkban útközben járás közben és kesztyűben is könnyedén fogyasztható ételekkel készüljünk.
Mivel minden várható élmény ellenére kevesen merészkednek ilyenkor a túra útvonalakra, a kettesben vagy kis csoportban zajló téli séták még élvezetesebbek lehetnek.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.